Nem befolyásolja a magyarországi gázellátást a robbanás

Baumgarten an der March, 2017. december 12. Tűzoltók dolgoznak az alsó-ausztriai Baumgarten an der March település közelében működő földgázelosztó terminálnál, miután robbanás történt, majd tűz ütött ki a létesítményben 2017. december 12-én. A balesetben egy ember életét vesztette, tizennyolcan megsérültek. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Vágólapra másolva!
Nem befolyásolja a magyarországi gázellátást a robbanás az ausztriai Baumgarten an der March közelében lévő gázterminálban – közölte Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke kedden az MTI-vel. A garantált gázellátást közleményben erősítette meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).
Vágólapra másolva!

Az energetikai hivatal elnöke ismertette, hogy az osztrák irányból kieső gázmennyiség pótlása – a szlovák-magyar együttműködésnek köszönhetően – Balassagyarmat átadási ponton is megoldható, emellett a belföldi tárolói kapacitás is rendelkezésre áll. Hozzátette:

a magyarországi földgáztárolók töltöttségi szintje megfelelő, a téli fűtési időszak igényeit bőven fedezi.

Tűzoltók dolgoznak az alsó-ausztriai Baumgarten an der March település közelében működő földgázelosztó terminálnál, miután robbanás történt, majd tűz ütött ki a létesítményben 2017. december 12-én. A balesetben egy ember életét vesztette, tizennyolcan megsérültek. Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztása legalább 60 százalékának megfelelő mennyiségű földgázt kellett elhelyezni a tárolókban – közölte a MEKH elnöke.

FGSZ Földgázszállító Zrt. tájékoztatása szerint Magyarország napi földgázigénye az Ukrajna felől beérkező importtal, a földalatti gáztárolókból kitárolt mennyiséggel, valamint a hazai földgáztermeléssel kiegészülve zavartalanul biztosítható.

Az NFM az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, hogy soha nem volt még annyi földgáz a magyarországi tárolókban, mint az idén. A téli fűtési szezon kezdetére 2016 azonos időszakához képest 23 százalékkal több, 4,3 milliárd köbméter földgáz állt rendelkezésre a tárolókban..

A szaktárca kitért arra, hogy nőtt a rendeletben meghatározott biztonsági készlet is: a korábbi 915 millió után jelenleg már 1200 millió köbméter.