Vágólapra másolva!
A Tolna Megyei Területi Választási Bizottság csütörtöki határozata szerint a december 17-én, Pusztahencsén tartott időközi polgármester-választás előtt Bán István független jelölt ötezer forintot ajánlott választópolgároknak azért, hogy rá szavazzanak.
Vágólapra másolva!

Az időközi választás után Iker Ibolya, a szavazáson alulmaradt

független polgármesterjelölt nyújtott be kifogást,

amelyet december 22-én a Helyi Választási Bizottság (HVB) elutasított. A jelölt fellebbezése alapján a TVB megváltoztatta a HVB döntését, és helyt adott a kifogásnak.

A TVB által megállapított tényállás szerint a választás napján a több szavazatot kapó jelölt, Bán István (független) tiltott kampánytevékenységet valósított meg azzal, hogy a szavazóhelyiség 150 méteres körzetében szavazásra buzdított. A TVB tanúvallomások alapján azt is bizonyítottnak látta, hogy Bán István a választást megelőzően

ötezer forintot ajánlott választópolgároknak azért, hogy rá szavazzanak.

Az egyik becsatolt bizonyíték szerint 212 pusztahencsei állampolgár nyilatkozott arról, hogy többüknek pénzt kínált a voksokért.

A TVB határozata ellen három napig lehet fellebbezni, a felülvizsgálati kérelmet a Pécsi Ítélőtábla bírálja el.

A paksi járásban fekvő Tolna megyei településen december 17-én azért rendeztek időközi képviselő- és polgármester-választást, mert

a testület szeptember 18-án feloszlatta magát.

Az időközi választáson a 816 szavazásra jogosult közül 588-an voksoltak, Bán István 288, Iker Ibolya 269 szavazatot kapott. A TVB döntése a képviselő-választás eredményét nem érinti.