Kígyóznak a pótlóbuszok, nincs káosz a metró leállása miatt

3-as metró, metrópótló, metrópótló busz
Vágólapra másolva!
Bár már a hétvégén megkezdődött a 3-as metróvonal felújítása, csak mától, vagyis a felújítás alatti első munkanaptól érezhető igazán a káosz. A több ütemű metrófelújítás három évig tart majd, csak az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti szakaszt egy évre zárják le. A hajnali és a reggeli tapasztalatok alapján nem volt különösebb baj a közlekedésben a metró hiánya miatt. Az utazók többsége készült a leállásra.
Vágólapra másolva!

Tarlós István főpolgármester a TV2 Mokka című műsorában, reggel elmondta, hogy a BKV és a BKK szakemberei mindent megtettek azért, hogy a legkisebb fennakadással járjon a 3-as metró felújítása.

- tette hozzá.

Forrás: Csudai Sándor - Origo

A főpolgármester úgy fogalmazott, sokan abban reménykedtek, hogy nem tudják elkezdeni a metrófelújítást. Most, a felújítás megindulásával pedig hónapokig arról beszélnek majd, hogy a fővárosban közlekedési káosz van - tette hozzá. A főpolgármester szerint a komplett felújítás végére

a budapestiek egy olyan 3-as metrón utazhatnak, amelyik 25-30 évre korszerűnek mondható, és mindenekelőtt biztonságos tömegközlekedést biztosít.

Átlagosan 45 másodpercenként indulnak a 3-as metrót kiváltó járatok a reggeli időszakban - mondta Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója az M1 aktuális csatornán.

Forrás: Csudai Sándor - Origo

A vezérigazgató szerint elegendő sofőr és jármű áll rendelkezésre a 3-as metró kiváltására annak felújítása alatt. Akik azt mondják, hogy sűrűbben kellene indítani reggelente a járműveket, nem értenek a közlekedés szervezéséhez - értékelte az igazgató.
Emlékeztetett,

nemcsak buszokkal, de villamosokkal is pótolják a kieső metrót. Ez utóbbiak a metró utasainak 10-20 százalékát képesek elszállítani.

A szerelvények helyett a következő egy évben munkanapokon 20.30-ig a Lehel tér és Újpest-központ között, esténként és szombat-vasárnap pedig a teljes vonalon pótlóbuszok közlekednek.

Mikor és hogyan jár a metró?

  • A metrópótlás már november 4-én elkezdődött, de hétfőtől az első hajnali járatindulástól 20.30-ig rövidített útvonalon, Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik.
  • Esténként, 20.30 után, valamint szombaton és vasárnap egész nap a metró helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár.
  • Az Újpest-Központ és a Lehel tér között metrópótló buszok szállítják az utasokat, illetve ott az 12M és 14M villamos is.
A hétköznapi és hétvégi menetrend Forrás: Bkk.hu

Amit a metrópótlókról tudni kell

  • Egyes pótlóbuszokkal – az Újpesti lakótelep jobb kiszolgálása érdekében – nem Újpest-Központig, hanem egészen az Árpád Üzletházig lehet utazni.
  • Csúcsidőben 45 másodpercenként indulnak majd.
  • A metró, valamint a metrópótló busz vagy a metrópótló villamos közötti átszállás esetén az utasoknak nem kell új jegyet érvényesítenie.
  • A BKV a metrópótlásra 59 csuklós autóbuszt állít forgalomba, de az esti és a hétvégi teljes vonalas pótlás idején a pótlóbuszok száma megközelíti a 80-at.
Ilyen volt hétfő hajnalban a metrópótlás Forrás: Origo

A jegyvásárlás eltér a szokásostól

  • A metrópótlókon nem lehet jegyet venni, a BKK szerint erre a zavartalan működés miatt van szükség.
  • Viszont a Lehel téren hat automata várja a jegyet, bérletet vásárolni szándékozókat, emellett ideiglenes pénztár nyílik
  • a Forgách utca és a Gyöngyösi utca állomásnál az aluljáróból a felszínre helyezik át a jegy- és bérletautomatákat
  • az Árpád üzletháztól induló M3-as pótlóbusz végállomási megállójába két automatát helyeznek ki
  • az Árpád híd és az Újpest-Központ állomásnál ideiglenes jegy- és bérletpénztárak nyílnak
  • a Dózsa György út, az Árpád híd, az Újpest-Városkapu állomásokon továbbra is a megszokott helyszíneken lesznek elérhetők az automaták.
Alternatív útvonalak Forrás: Bkk.hu

Az autósokat is érinti a metrófelújítás

  • Az Árpád úton szakaszosan, a Váci út érintett szakaszán pedig végig buszsávokat jelölnek ki mindkét irányban.
  • A közlekedési lámpákat is áthangolják a III. kerületben a Batthyány utca–Szentendrei út útvonalon, illetve a Szerencs utca és az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán.
  • A II. kerületben a Császár-Komjádi Sportuszoda mögött egyirányúsítják a Frankel Leó út forgalmát: ezen az útszakaszon a gépjárművek nem – csak a mentőautók, a villamosok, a kerékpárosok, a motorkerékpárosok és a taxik – haladhatnak a belváros felé.

Forrás: Origo