Orbán Viktor: Jó döntés volt a magyar modell felállítása

Orbán Viktor
Budapest, 2017. október 12. Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőt mond a Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra címmel rendezett kétnapos nemzetközi konferencián Budapesten 2017. október 12-én. A világ számos térségében tapasztalható keresztényüldözésről szóló konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezte. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett a Figyelő Top200 díjátadó gáláján. Beszédében elmondta, hogy Ronald Reagen politikáját követi a magyar gazdaság és ismertette a kormányváltást követő eredményeket. A rendezvényen kiemelte, hogy 2010 óta több mint 3000 milliárd forint maradt a magyar családoknál.
Vágólapra másolva!

A gazdasági kérdéseket megelőzően a miniszterelnök elárult egy kulisszatitkot a gála résztvevőinek: a politikusok nem szívesen szoktak újságok ilyen típusú rendezvényeire járni, „amelynek az az egyszerű oka van, hogy él egy ósdi felfogás, amely arról szól, hogy a sajtó, a nyilvánosság szükségszerűen ellenzéki". Orbán Viktor ezt azzal egészítette ki, hogy "ez a gondolat egy intellektuális természetű tévedés eredménye, hiszen a sajtó, és általában a gondolkodó emberek, közöttük az újságírók is, valóban kritikai természetűek. A hiba ott van, hogy sokan azt gondolják, a kritika tárgya a kormány, pedig valójában a széles nagyvilág".

Ronald Reagen példáját követi a magyar gazdaság

Orbán Viktor kifejtette, ha a magyar gazdaságról van szó, Ronald Reagen példáját követjük, és az amerikai elnökről megosztott két történetet.

Reagen-hez kapcsolódik az történet is, amikor egyik kormányülésén bejelentette: új stratégiát hirdet a hidegháborúban. Szakértők megkérdezték, hogy mi is volna ez az új stratégia, erre ő azt mondta "mi győzünk, ők veszítenek", ami csak látszólag egyszerű mondat, hiszen addig az együttélés és a kölcsönös elrettentés volt divatban.

3000 milliárd forint maradt a magyar családoknál 2010 óta

Ezek után összefoglalta milyen eredményeket ért el Magyarország a reagen-i politika követésével:

A miniszterelnök egyértelművé tette, hogy 2010-ben az ország padlón volt, de „ilyen a magyar logika, ha padlón vagy, akkor vizsgáld meg az alapozást", elmondása szerint a magyar kormány is így tett, és arra jutott, hogy az alapok jók.

Orbán Viktor köszönetet mondott a meghívottaknak, hogy szövetséget kötöttek a kormánnyal:

- mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Bizottságának 67. ülésén a Budapesti Kongresszusi Központban 2017. szeptember 11-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kiemelte, hogy akik 2010-ben a polgári kormány mellé álltak, aligha számításból tették ezt, mert a kormányváltás után nagyobb volt a kudarcra az esély. Megemlékezett arról is, hogy a bankokat sikerült a magyar kormány mellé állítani: „bár szívták a fogukat, de mégiscsak a kormány mellé álltak a bankok, és befizették a bankadójukat, az ország mellé álltak a nagy nemzetközi és magyar cégek, és befizették a különadóikat, és a kis- és középvállalkozások is vállalták azt, amit akkor vállalni kellett". Orbán Viktor szerint ennek köszönhető, hogy tavaly már adócsökkentéseket tartalmazó szövetségeket lehetett kötni a vállalkozókkal. A miniszterelnök levonta a következtetést:

Ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy rengeteg még a tennivaló.

Orbán Viktor szerint mára már jól látszik, hogy jó döntés volt a magyar modell felállítása, hiszen a segélyalapú gazdaság helyett megágyaztunk a munka alapú gazdaságnak, és a külföldi tőkét érdekelté tettük, nem csak a profitban, hanem Magyarország sikerében is.

Üzent azoknak a kétkedőknek, akik a magyar gazdagság sikereit átmenetinek tekintik: „gondolom, hogy Önök, akik jól ismerik a magyar gazdaság valóságát, pontosan tudhatják, hogy a magyar gazdaság szilárd lábakon áll". Ennek kapcsán arról beszélt, hogy egy felívelő korszak elején állunk, ami jelentős részben a sikeres magyar vállalkozóknak köszönhető.

A beszéde végén ismertette a magyar gazdaság eredményeit:

Beszéde végén Orbán Viktor elmondta, hogy kiemelten fontosnak tartja, hogy a magyar vállalkozók fektessenek be Magyarország határain kívül, az egész Kárpát-medencében. A magyar kormány célja, hogy magyar vagy magyarországi székhelyű cégek vezető regionális vállalkozásokká nőnék ki magukat, és létrejönne egy magyar világmárka is.