Feljelentés a Jobbiknál: ismét hazudtak Vonáék

Jobbik majális és Vona Gábor beszélgetés a Hajógyári szigeten
Jobbik majális és Vona Gábor beszélgetés a Hajógyári szigeten 2017 május 1-én
Vágólapra másolva!
Miután kiderült, hogy az ügyészséghez fordult az Állami Számvevőszék, mert szerintük a Jobbik akadályozza a párt gazdálkodásának ellenőrzését, az ellenzéki párt azt közölte, hogy mindvégig együttműködtek a hivatallal. A számvevőszék viszont részeletesen cáfolta Vona Gábor alakulatának állításait, így a nyíltan antiszemita párt újabb hazugságspirálba keveredett. A nagy kérdés, hogy mit titkolhatnak Vonáék? Talán a Simicska Lajossal kötött szerződéseket nem akarják elküldeni a számvevőknek? Miért titkolóznak, ha szerintük minden jogszerűen történt?
Vágólapra másolva!

A számvevőszék kedden közölte, hogy az ügyészséghez fordult, mert álláspontja szerint

a Jobbik akadályozza a párt gazdálkodásának ellenőrzését.

Az ÁSZ a július 10-én nyilvánosságra hozott, második félévi ellenőrzési terve alapján augusztus 10-én kezdte meg a Jobbik gazdálkodása törvényességének ellenőrzését, ám a párt a számvevőszék többszöri megkeresése ellenére sem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének.

Az ellenzéki párt szerint teljes mértékben együttműködtek a számvevőszékkel, és a 2015-2016-os évi dokumentumokkal kapcsolatban többször személyesen is egyeztettek a hivatallal. A 2017 első fél évét illető ellenőrzésről azonban nem tudtak, és az az ÁSZ honlapján lévő ellenőrzési tervben sem szerepelt.

A Jobbik ismét hazudott. Mit titkolhatnak?

Az ÁSZ mindezek után azt közölte: továbbra is fenntartják, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom - többszöri megkeresés ellenére -

nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének

és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását.

Most az Állami Számvevőszék buktatta le a Vona-párt hazudozását Fotó: Szabó Gábor - Origo

Világosan kiderült tehát, hogy Vona Gábor pártja ismételten hazudott, mivel nem engedték be a számvevőszéki ellenőreket, hogy megnézhessék a párt gazdálkodását. Érdekes módon más parlamenti párt esetében ilyen probléma nem merült föl. Vajon azért nem engedték be a számvevőszéki ellenőröket, mert akkor fény derült volna arra, hogy milyen szerződéseket kötöttek Simicska Lajos plakátcégével? Furcsa,

hogyha ezek a szerződések jogszerűek akkor miért nem adják ki őket?

Nem engedelmeskedett a törvénynek a Jobbik

Az ÁSZ azt is közölte, hogy a párt gazdálkodásának törvényességével kapcsolatos adatokat és dokumentumokat kért a Jobbiktól, amely ennek a levélben és helyszínen történt adatbekérések ellenére nem tett eleget. Az ellenőrzés során a helyszíni adatbekérés sem volt eredményes.

Az ÁSZ megküldte a pártnak a számvevőszéki ellenőrzés részletes eljárási szabályait is tartalmazó ellenőrzési programot,

illetve az ÁSZ minden értesítésében tájékoztatott az adatszolgáltatás teljesítésének törvényben meghatározott rendjéről, valamint az elmulasztás lehetséges jogkövetkezményeiről.

Az ellenőrzés időszakával kapcsolatos kifogásra reagálva az ÁSZ azt írta: a honlapján elérhető a 2017 második félévi ellenőrzési terve, ebben 34. témasorszám alatt található meg a Jobbik szabályszerűségi ellenőrzésének témalapja. Eszerint törvényi előírás alapján az ÁSZ kétévente ellenőrzi azoknak a pártoknak a gazdálkodását, amelyek rendszeres költségvetési támogatásban részesültek. Mindezt nemcsak az ÁSZ nyilvános ellenőrzési terve, hanem a pártnak küldött ellenőrzési program is tartalmazta.