Botrányról botrányra botladozott Botka

Botka László Szeged polgármestere miniszterelnök-jelölt  polgármester politikus MSZP
Budapest, 2017. május 1. Botka László, Szeged polgármestere, az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszédet mond pártja majálisán a Városligetben 2017. május 1-jén. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Botka László ma bejelentette, hogy lemond a pártja, az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről, erről írt az ATV. Az előző héten olyan lavina indult meg a baloldali térfélen, amely könnyen maga alá temetheti a szocialista pártot, és a politikai erőviszonyok átrendeződését eredményezheti a balliberális pártok között. Nagyon úgy néz ki, hogy az MSZP végzetesen megroppant, aminek következtében a többi ellenzéki párt elkezdte magát (újra)pozicionálni 2018-ra. Gyurcsány Ferenc pártjának már közel sem olyan fontos a közös lista, és ezzel zsarolja a szocialistákat. A Momentum ismét megerősítette, hogy külön indul, és mind a 106 választókerületben jelöltet állít. Az LMP-kongresszuson pedig Ungár Péter zárkózott el ismét az MSZP-DK-val való választási együttműködéstől. De nem csak a gonosz, kívülálló erők tehetnek a szocialisták mélyrepüléséért, hiszen a pártban közel sincs minden rendben. Jellemző, hogy pont Botka László első miniszterjelöltje, Hiller István mondta azt az ATV stúdiójában, hogy ugyan nincs lázadás a pártban, de vannak zavarok, aminek erősségét ötös skálán négyes alára értékelte. A baloldal pártjai egyre távolodnak a választási együttműködéstől, eközben a DK beindult, és szóvivője kijelentette, hogy pártja nem támogatja Botka László miniszterelnök-jelöltségét. Mára kiderült: erre már nincs is szükség.
Vágólapra másolva!

Korábban megírtuk, hogy Lattmann Tamás nemzetközi jogász és Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, a Zoom.hu tulajdonosa alaposan felkavarta a kedélyeket a baloldalon, és gyakorlatilag valamennyi ellenzéki pártból valamilyen reakciót váltott ki.

A szocialisták azóta sem tértek magukhoz, a DK, látva a meggyengült szocialistákat, erőre kapott, és SZDSZ-üzemmódban elkezdte őket zsarolni, a Momentum az eseményekre gyorsan reagálva kijelentette, hogy nem akarnak a süllyedő hajón maradni, ezért külön indulnak, az LMP egyik politikusa pedig azt mondta, hogy nem kérnek továbbra sem az MSZP-DK párosból.

Egyre nagyobb bajban az ellenzék, hiszen még mindig nem tudják, hogy milyen felállásban fognak nekivágni a 2018-as választásnak, az idő meg egyre jobban sürgeti őket.

A Momentum, érzékelve a kiújuló belharcokat, kiszáll az összefogósdiból. Az LMP hallani sem akar az MSZP-ről és a DK-ról

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András villámgyorsan reagált a baloldali belharcra, és magas lóról azt mondta, hogy az egyszázalékos viccpártja nem megy bele semmilyen „választástechnikai alkudozásba", önállóan indul az országgyűlési választáson, és mind a 106 körzetben jelöltet fog állítani. Végezetül jókívánságait fejezte ki Botkáéknak:

Az LMP a hétvégén tartotta a kongresszusát, ahol többek között a mostanában az összes létező balliberális pártnál megforduló aktivista, Lukácsi Katalin és a Soros-birodalomhoz tartozó Átlátszó.hu korábbi újságírója, Vágó Gábor is részt vett. Az eseményről Soros blogja, a 444 készített videointerjút, amiben Ungár Péter azt mondta, hogy

A pártot egyébként köti a kongresszusi határozata, amelyben az önálló indulásról döntöttek a küldöttek.

Hiller szerint ötös skálán négyes alá a mozgolódások erőssége a párton belül, a veterán MSZP-sek is váratlanul megszólaltak

Érthető módon a szocialistákat is megbolygatták a történtek, vezető politikusaik kapkodó nyilatkozatokat tettek, nemegyszer egymásnak üzentek. A kibeszélés ismét mindennapossá vált az MSZP-ben, egyre több magas rangú politikusuk érzi úgy, hogy el kell mondania a véleményét. Hiller István reagált Horváth Csaba fővárosi szocialista politikus szavaira elsőként az ATV-ben adott interjújában: nem töketlen, hanem potens társaság a Magyar Szocialista Párt, amely kormányváltást akar. Arról is beszélt, hogy a nagyon közeli jövőben megkezdik a tárgyalásokat a párt ajánlatairól. A választmányi elnök úgy tudja, rajta és Molnár Gyulán kívül Botka László is elmegy majd a DK-hoz. A legérdekesebb része az volt a beszélgetésnek, amikor Hiller, aki amúgy Botka László első miniszterjelöltje volt, azt mondta, hogy Botka László támogatottsága továbbra is 96 százalékos a párton belül. Ekkor csavart egyet ezen a képen, és azt állította, hogy ugyan nincs lázadás a pártban, de vannak zavarok, aminek erősségét a politikus ötös skálán négyes alára értékelte.

Hiller István szerint vannak mozgolódások az MSZP-ben. Ötös skálán négyes alára értékelte ezeknek az erősségét. Forrás: MTI/Földi Imre

A párt nagy öregjei is késztetést éreztek arra, hogy megszólaljanak az MSZP zuhanórepüléséről, sok köszönet nem volt benne: Suchman Tamás konkrétan megzsarolta a pártját, Kovács László kihasználta az alkalmat, és Mesterházy Attilát kritizálta.

- mondta Suchman Tamás, aki a Horn-kormány privatizációért felelős tárca nélküli minisztere volt, majd ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter, az első Gyurcsány-kabinetben pedig a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkáraként dolgozott. Kovács László egykori MSZP-elnök és -alelnök, többszörös külügyminiszter, az Európai Bizottság volt adó- és vámügyi biztosa pedig úgy látja, hogy az MSZP lejtmenetéért az MSZP 2010-es miniszterelnök-jelöltje, majd a párt akkori elnöke felelős. Szerinte az a legnagyobb bűne, hogy nem védte meg „az elmúlt nyolc évet" - vagyis a szocialista kormányzást.

Botka Facebook-oldalán fakadt ki az "Orbán Viktor maradását segítő ellenzékiekről", Újhelyi ebben is követte

Botka László, az MSZP ma lemondott miniszterelnök-jelöltje, észlelve, hogy kezd kicsúszni a lába alól a talaj, a Facebook-oldalán a Soros-blog 444 egyik cikkével keményen üzent az akadékoskodó ellenzéki pártoknak, elsősorban Gyurcsány Ferenc bukott kormányfőnek és alakulatának: „mi letettük azt a javaslatot, amivel 2018-ban nyerni lehet. De úgy látszik, többen az "ellenzéki" térfélen is azt szeretnék, hogy Orbán Viktor folytassa."

Egyik legfőbb szövetségese, Ujhelyi István szocialista EP-képviselő is megosztotta ezt az írást, „kötelező olvasmány" szöveggel.

Gyurcsány érzi a vér szagát: zsarolja Botkát, de egyúttal szívességet is kér tőle

Hiába tettek gesztust Gyurcsánynak a szocialisták, a bukott kormányfőt ez nem hatotta meg. Az MSZP a Lattmann-interjú utáni közleményében azt írta, hogy nyitottak a DK elnökének személyére, azonban a nyitásnak nem volt foganatja.

Sőt Gyurcsány a szocialistáknak ezt a lépését a gyengeség jeleként értelmezte, és vérszemet kapott. Elérkezettnek látta a pillanatot, hogy Botkát megzsarolja, és meglebegtette, hogy pártja önálló listát állít a 2018-as választásra.

Ezzel a DK erősen szembe ment a szegedi politikus javaslatával, aki közös listát szeretne, és a listás helyek felét fel is ajánlotta az ellenzék más pártjainak. Érdekes, hogy a magát és pártját nyeregben érző Gyurcsány egyúttal szívességet is kér a szocialistáktól, hiszen továbbra is azt szeretné, ha valamennyi egyéni választókörzetben egy baloldali ellenzéki jelölt állna a Fidesz jelöltjével szemben, ehhez pedig óhatatlanul egyezkedniük kellene a balliberális pártoknak.

Gyurcsány Ferenc úgy érzi, hogy a szocialisták meggyengülése miatt nyeregben van Forrás: Csudai Sándor - Origo

Nem biztos, hogy a bukott kormányfő a legjobb stratégiát választja ehhez, amikor keményen ekézi közösségi oldalán az MSZP-t:

Fegyverhordozója, Gréczy Zsolt, a párt szóvivője pedig ennél is keményebben fogalmaz, Botka alkalmasságát kérdőjelezte meg a Sztárklikk Kisokosában:

Ennél is tovább megy, amikor azt mondta, hogy a DK nem támogatja Botka miniszterelnök-jelöltségét:

De az MSZP-ről is megvan a véleménye:

Gyurcsány Ferenc ismét elemében van, hadat üzent Botka Lászlónak, és ahogy a bukott kormányfőt ismerjük, el fog menni a falig. Kérdés, hogy riválisa hagyni fogja-e.