Börtönbe is kerülhet Marton László

Marton László
Budapest, 2015. október 12. Marton László rendező a Színházi Dramaturgok Céhe ünnepi összejövetelén a Rózsavölgyi Szalonban 2015. október 12-én. A társaság évente, titkos szavazással választja ki az évad legjobb magyar drámáját, amely idén Spiró György Helló, dr. Mengele! című műve lett. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Ha a vallomások mellett szakértőkkel tudják alátámasztani, hogy megtörtént a szexuális zaklatás, a két évvel ezelőtti ügy esetében még felelősségre vonható a Vígszínház pénteken lemondott főrendezője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem csütörtökön lemondott tanára.
Vágólapra másolva!

Több lány, nő is azzal vádolja már Marton Lászlót, a Vígszínház volt igazgatóját, hogy szexuálisan erőszakoskodott vele. Közülük többen is ugyanazt mondták el, hogy a férfi erőszakkal a péniszére tette a kezüket és arra kényszerítette őket, hogy orálisan kielégítsék.

Jogilag ez már kimerítheti a szexuális erőszak fogalmát.

- mondja Böröczky Kornélia büntetőjogász.

Ugyanakkor egy 30 évvel ezelőtti eset már elévült, ezt a BTK szabályozza. A két évvel ezelőtt megtörtént zaklatás viszont nem. Ha az áldozat feljelentést tesz, és a nyomozók be tudják gyűjteni a bizonyítékokat, bíróság elé állítható Marton László.

– magyarázza a jogász.

Ugyanakkor, a büntetőjogász szerint, ha későn derül fény az esetre, az enyhítő körülmény is lehet a bíróságon, mondván, hogy miért nem derült ki korábban. Így aztán egy esetleges bírósági tárgyalás esetén nagy hangsúlya lenne annak, milyen egyéb bizonyítékokat tudnak feltárni a nyomozók, amelyekkel kétséget kizáróan meg tudják állapítani Marton László bűnösségét. A döntésnél pedig számításban veszik majd az ügy részleteit, azt, hogy pontosan mi történt és azt is, hogy milyen előélete van az elkövetőnek.

– mondja a jogász.

Marton László Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Egy olyan esetben, amikor nem történt „behatolás", vagy évekkel korábban történt meg és már eltűntek a nyomai, az orvosszakértő nem lehet az áldozat segítségére. Ugyanakkor

hazugságvizsgálat,

még akkor is, ha csak irányadó és nem bizonyító erejű, vagy adott esetben

egy pszichológus szakértői vizsgálata segíthet az áldozatoknak.

– teszi hozzá Böröczky Kornélia.

Általánosságban: ha egy szexuális erőszak bizonyítható, szélsőség esetben akár 15 évet is kaphat a bűnöző, természetesen attól függően, hogy a bíróság szerint mennyire súlyos bűncselekményt követett el.