Kölyökkutyák képzését kezdi meg rendőrség

rendőrkutyák
Vágólapra másolva!
A 12 kutyatestvér érkezett a Dunakeszi Oktatási és Kiképző Központba. A kölykök egyetlen alomból származnak: két másik rendőrkutya, Tia és Reiko kölykei. Kiképzésük után a rendőrség szolgálatába állnak, és nyomkövető, drog-, illetve bombakereső kutyák lesznek belőlük. 
Vágólapra másolva!

Ahogy egy korábbi cikkünkből kiderült, a magyar rendőrkutyákat Dunakeszin képzik ki, hogy később kiváló nyomkövetőkké váljanak. A leendő rendőrkutyákat vásárokon szerzik be, ősszel, aminek most jött el az ideje. A Dunakeszi Oktatási és Kiképző Központ Kutyakiképző Központjába megérkezett a tizenkét kirkutyából álló új alom, melyről a ZsaruMagazinban olvashatunk.

Az almot két kíváló rendőrkutya, Tia és Reiko kölykei alkotják. Az anyakutya is nagyszerű vérvonallal büszkélkedhet: apja kétszeres FH-, azaz nyomkövető világbajnok.

- nyilatkozta Sasváriné Pécsi Tímea, tenyésztő az újságnak.

Reiko, az apakutya, világbajnokságok, FH- és egyéb versenyek többszörös résztvevőjeként szerzett hírnevet. Ő jelenleg Túrkevén szolgál nyomkövető kutyaként. Három generációt tekintve 6862 utódot jegyez, amely két generációra vetítve 2568 leszármazottat jelent.

A 12 kölyökből álló alomhoz sok reményt fűznek a kiképzők.A kicsik kiválasztásánál három készséget tartanak szem előtt a szakemberek: a nyomkövetést, az engedelmességet és az őrző-védő képzettséget.

A kiváló pedigré jó ajánlólevél, de önmagában nem elég ahhoz, hogy szolgálati kutyává tegyen. Egyéves korban a szakoktatók megvizsgálják, hogy a kutyáknak kiegenysúlyozott-e az idegrendszerük, haz egészségügyi állapotuk megfelelő-e, illetve azt is, hogy mennyire engedelmesek.

Ha valamelyik is hiányzik a kutyából, akkor sajnos el kell búcsúznia a hatósági közegtől, és a rendőrség eladja.

rendőrkutyák Forrás: police.hu/André Ildikó


A nyár végén született alom számára ez egyelőre még messze van az az időpont, amikor szolgálatba állhatnak. De kilenc kölyökért már bejelentkeztek hivatásos kutyavezető rendőrök az ország különböző pontjairól. Deák Alexandra törzsőrmester Kaposvárról érkezett új társát kiválasztani, végül azonban őt választotta ki egy kölyök.

Forrás: police.hu/André Ildikó


– mondja a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi kutyavezetője, aki hozzáteszi, hogy szüksége van egyszerre két kutyára is.

"Egy pörgősebb napon így felváltva tudnak dolgozni, illetve pihenni, ezt érdemes biztosítani nemcsak a kutyák kímélése, de az eredményes munka miatt is. Eredetileg egy ordas kiskutyára gondoltam, de amikor először találkoztam az akkor háromhetes alommal, a koromfekete Umbro nézett ki magának"

Jó, ha a kicsik minél hamarabb szokják az ember közelségét, érintését, ezért a törzsőrmester rendszeresen beül közéjük,és elalvásig babusgatja, játszik a két-három kilós babakutyával.

Forrás: police.hu/André Ildikó

Deák Alexandra a ZsaruMagazinnak arról beszélt, hogy a kölyökkutyákat ebben az időszakban először csak megfigyelik. Hogyan reagálnak hangra, mozgásra vagy éppen idegenekre. A kutyakiképző azt is elmondta, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a jó rendőrkutyák.

Forrás: police.hu/André Ildikó

A kis Umbro például- aki a Swarek hívónévre hallgat most már- bebizonyította, hogy nem ijed meg az idegen tárgyaktól: egy fémdobozt rágcsálva játszik.