Az ügyészség futni hagyja az etikus hekkert

BKK, digitális bérlet, tömegközlekedés
Budapest, 2017. július 18. Utas a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új elektronikus bérletét használja Budapesten, a Deák téri metrómegállóban 2017. július 18-án. A napokban elindította a BKK az online jegy- és bérletvásárlási felületet, amelyre a vásárlóknak minden nap be kell majd lépniük. Először teljes árú és tanuló, félhavi és havi Budapest-bérletek, 24, 72 órás és hetijegy vásárlására lesz lehetőség. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Elálltak annak a kisvárdai férfinek a meggyanúsításától, aki a múlt hónapban feltörte a BKK frissen fejlesztett digitális bérletrendszerét. A szabolcsi ügyészség még nyomoz, de arra a megállapításra jutott, hogy a 18 éves fiú nem követett el informatikai bűncselekményt. 
Vágólapra másolva!

Új fejlemény történt a BKK digitális jegyrendszerét ért informatikai támadássorozat ügyében, a megyei főügyészség ugyanis

már nem gyanúsítja az "etikus hekker" néven elhíresült 18 éves fiút, aki korábban 50 forintért vásárolt magának bérletet az interneten.

A fiatal férfi kisvárdai, ezért a vele szemben indult eljárásban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség az illetékes. Bár a nyomozás egyelőre folyik, most azt állapították meg, hogy a trükkösen (a jegyértékesítési rendszer vásárlási felületének linkjében változtatott meg jogosulatlanul adatokat) megszerzett közlekedési bérlet esete nem meríti ki az információs rendszer vagy adat megsértésének bűntettét, vagyis a fiú nem követett el bűncselekményt.

A főügyészség szerint a kisvárdai hekker azért követte el a cselekményt, hogy a jegyértékesítési rendszer hibáját feltárja.

Ez sikerült is neki, amelyet kisebb bénázást követően jelzett a BKK felé.

Egy utas a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új elektronikus bérletét használja Budapesten, a Deák téri metrómegállóban 2017. július 18-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A nyomozó hatóság még július 21-én hallgatta ki, akkor még gyanúsítottként a férfit, ugyanezen a napon pedig házkutatást is tartottak a lakásán. Július 27-én aztán az általa meghatalmazott ügyvéd panaszt jelentett be a megalapozott gyanú ellen, illetve a házkutatás miatt. Ezt a beadványt a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség augusztus 15-én bírálta el: a házkutatás elrendelése miatti panaszt elutasították, ugyanakkor a megalapozott gyanú miatti kifogásnak helyt adtak.

Előzmények

A BKK digitális bérletrendszerét a T-Systems Magyarország fejlesztette, a cég tett feljelentést a kisvárdai férfi "kalózkodása" kapcsán. Miután a rendőrik kihallgatták, számos szervezet hangosan tiltakozott a megyanúsításon felháborodva. Budapesten tüntetést szerveztek a BKK központja elé - miközben ugye a feljelentéshez egyáltalán nem volt köze a közlekedési központnak -, a BKK webes felületeit pedig komoly intenzitású informatikai támadások érték, amelynek következtében a cég internetes oldala megbénult. A túlfűtött hangulat megteremtésében nem elhanyagolható szerepet játszott az a propagandadömping, amely az ellenzéki sajtóban jelent meg, és kvázi politikai üggyé dagasztották a digitális bérletrendszer körüli problémákat. Erről itt írtunk részletesen.