Több hely jut a speciális szükségletű gyerekeknek

Vágólapra másolva!
Országszerte lakásotthonokat újítnak fel és építenek a speciális szükségletű gyermekek számára, és bővítik a csoportokkal foglalkozó szakemberek számát is.
Vágólapra másolva!

Speciális szükségletű gyerekeknek nevezik azokat a fiatalokat, akik

súlyos magatartási problémákkal, pszichés tünetekkel

küzdenek, illetve pszichoaktív szerhasználók. A gyermekvédelmi szolgálatok jelenleg 600 férőhelyet tudnak nekik biztosítani, Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár viszont elmondta, közel

800-ra nő a férőhelyek száma.

A jövő évi költségvetésben forrást különítenek el a csoportokkal foglalkozó szakemberek számának bővítésére is - emelte ki, hozzátéve, így már hatan dolgoznak egy csoporttal.

Az államtitkár közölte, jövőre tíz százalékkal növelik a gyerekek elhelyezéséről döntő szakértői bizottságok létszámát és húsz százalékkal a gyámhivatali ügyintézők számát, továbbá harminc százalékkal emelik a gyermekjogi képviselők számát is.

Czibere Károly szerint így a speciális szükségletű gyerekekre is kiemelt figyelem jut a gyermekvédelmi hálózaton belül, csökkentik a zsúfoltságot, növelik a kapacitást.

A kormány a valódi esélyegyenlőség érdekében szélesítette a nevelőszülői programot, így a 12 év alatti gyerekeket már csak nevelőszülőknél helyezik el. Elindult a napokban a régi lakásotthonok bezárásának utolsó köre is, 5,8 milliárd forintból 2020 elejére biztosítják, hogy

korszerű lakásotthonokban

lakjanak a gyerekek - emlékeztetett az államtitkár.

Sziszák Katalin, a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat vezetője elmondta:

Békéscsabán 160 millió forintból egy új,

20 férőhelyes épületet építenek, ahol különböző pszichés problémákkal küzdő fiúkkal foglalkoznak 2019 elejétől. Jelenleg 200 fogyatékkal élő gyerek ellátását tudják biztosítani, három lakásotthonban vannak speciális nevelési igényű gyerekek és több mint 700 férőhelyük van a gyermekvédelmi ellátásban részesülők számára.

Benedek István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese elmondta, a beruházással 22 új munkahely jön létre Békéscsabán. Hozzátette, Békés megyében még egy lakásotthont építenek, Pusztaottlakán különböző függőségekkel küzdő lányok számára alakítanak ki egy szintén 20 férőhelyes speciális gyerekotthont.