Úszómedencékkel várják a hűsölni vágyókat Párizsban

Vágólapra másolva!
Három új úszómedencével várja nyáron a Párizs északkeleti részén fekvő La Villette park csatornája a francia főváros lakóit, a különböző mélységű medencékben naponta legalább ezer ember hűsölhet.
Vágólapra másolva!

A párizsi plázs program részeként megnyitott medencék a francia főváros 19. kerületében terülnek el, ott, ahol a Szajna két csatornája, a Saint Martin és az Ourcq találkozik. Az egyik, 40 centiméter mély medencét kizárólag gyerekek használhatják, a másik kettő 1,2 és 2 méter mély. "Ez egy megvalósult álom" - mondta kedden Anne Hidalgo, a francia főváros polgármestere megnyitva Párizs új látványosságát.

- hangsúlyozta a polgármester.

Egyszerre 300 ember hűsölhet a medencékben

A három medencében egy időben mintegy 300 ember fürödhet. A part mentén zuhanyzókat, kabinokat alakítottak ki, pálmafákat állítottak fel az egymillió euró költségvetéssel megvalósított terv alapján.

A medencék vizének tisztaságán szűrőberendezések őrködnek, szenzorokkal figyelik a víz minőségét.

Hidalgo szerint a csatorna vize már annyira tiszta, hogy engedélyezni lehet az úszást benne. A francia főváros 15 éve fáradozik azon, hogy megtisztítsa az Ourcq-csatorna vizét, amelyet

a közegészségügyi hatóságok két éve nyilvánítottak fürdőzésre alkalmasnak.

Amennyiben a projekt népszerűvé válik a párizsiak körében, minden nyáron meg fogják nyitni a medencéket.

Jacques Chirac egykori francia elnök még Párizs polgármestereként 1998-ban ígérte meg, hogy öt éven belül megteremtik a fürdőzés lehetőségét a Szajnán a francia fővárosban.