A dzsihadista terror két éve

Vágólapra másolva!
Friss jelentést adott ki a Migrációkutató Intézet az elmúlt két év Európában elkövetett terrortámadásairól. Ebben többek között arra a megállapításra jutnak, hogy ha meg akarjuk előzni a radikalizálódást, akkor a muszlim fiatalokra több figyelmet kell szentelni és meg kell érteni a terror mögött húzódó ideológiát is.
Vágólapra másolva!

Dzsihádista terrorizmus Európában - ezzel a címmel jelentette meg friss elemzését a Migrációkutató Intézet. A jelentés az elmúlt két évben, Európában elkövetett dzsihádista indíttatású merényleteket vizsgálja.

Romantikus erőszak Forrás: Yola

Az intézet többek között arra a megállapításra jutott, hogy akárcsak a korábbi akciók (Nizza, Brüsszel, Párizs), a közelmúlt terrorcselekményei (London, Manchester, Stockholm, Berlin) is arra irányítják rá a figyelmet, hogy

elmozdulás észlelhető mind a célpontok kiválasztásában, mind az elkövetési módban.

Az elemzés kitér arra is, hogy a civilek ellen elkövetett támadások mögött szalafita-dzsihádista ideológia húzódik, illetve rávilágít a tényre, hogy az elkövetők többsége másod- és harmadgenerációs bevándorló. Ennek az erőszakos radikalizálódás szempontjából van jelentősége.

Az elsősorban muszlim hátterű bevándorlók körében mind az al-Kaida, mind az Iszlám Állam évek óta előszeretettel toboroz. A muszlim fiatalok helyzete azért igényel kiemelt figyelmet, mert az európai népességük folyamatosan növekszik, átlagéletkoruk pedig sokkal alacsonyabb, mint az európai átlag. Az elemzés egyik lényeges megállapítása, hogy

az ideológiai hátter megértése nélkül aligha előzhető meg a radikalizálódás és a terrorizmus.

A dzsihádista retorika szerint ugyanis az ellenség ellen folytatott védekező háborúban a „keresztes civilek" legitim célpontok, mert a közel-keleti harcokokban arab civilek szintén meghalnak. Tavaly óta - szoros összefüggésben a területi veszteségeivel – az ISIS kifejezetten a civilek elleni támadásokra szólít fel mind Európában, mind az Egyesült Államokban.