Erdőtűzveszély van a hőség miatt Magyarországon

La Penuela, 2017. június 25. 2017. június 25-én közreadott és televíziós felvételről készített kép a dél-spanyolországi Donana természetvédelmi terület közelében pusztító erdőtűzről június 24-én. Az éjszaka folyamán elővigyázatosságból több száz embert telepítettek ki a közeli kempingekből, turisztikai szálláshelyekről. (MTI/EPA/EFE TV)
Vágólapra másolva!
A hőség következtében nagy a kockázata annak, hogy erdőtűz alakulhat ki - erre figyelmeztet a Nébih. A hivatal emlékeztetett rá, hogy jelenleg országos tűzgyújtási tilalom van életben, és arra kéri a lakosságot, hogy lehetőleg az engedélyezett területeken se rakjanak tüzet. Magyarországon az elmúlt évtizedben egyre többször ég az erdő legalább 100 hektáros területen.
Vágólapra másolva!

A hőség következtében Magyarországon is magas az erdőtüzek kockázata - erre figyelmeztet a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) az MTI-nek kiadott közleményében. A szervezet arról tájékoztat, hogy

a nagy szárazságban az élő aljnövényzet is éghető állapotba kerül, és a szeles időjárás miatt az erdőtüzek nagyon gyorsan koronatűzzé fejlődhetnek.

A jelenleg érvényben lévő országos tűzgyújtási tilalom értelmében tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon. A Nébih arra kéri a lakosságot, hogy lehetőleg a tilalommal nem érintett belterületi ingatlanokon se rakjanak tábortüzet ebben az időszakban, mert a felszálló izzó zsarátnokokat a szél több száz méterre repítheti, hamuvá változtatva a környékbeli erdőket.

Kiemelték, hogy a tartós szárazság esetén

egy zivatar után akár már néhány órával ismét meg tud gyulladni a növényzet, sőt a kisebb eső sokszor el sem jut az erdő talajszintjére.

Az elmúlt évtizedben a hasonló hőhullámok alatt Magyarországon is egyre több, 100 hektárnál nagyobb területet érintő koronatűz keletkezett.

Erdőtűz Dél-Spanyolországban Forrás: MTI/EPA/EFE

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról, valamint az erdőtűz-megelőzéssel kapcsolatos tudnivalókról a www.erdotuz.hu oldalon lehet tájékozódni.