Vita a nyugdíjpolitikáról: ezt mondják a pártok

Selmeczi Gabriella, Fidesz Sajtótájékoztató, Selmeczi Gabriella a Fehér házban.
Fidesz sajtótájékoztatót tart Selmeczi Gabriella a Fehér házban.
Vágólapra másolva!
Vitanapot tarottak a parlamentben a nyugdíjpoltikáról. Az MSZP érdekes módon a 13. havi nyugdíj ötletét elevenítette fel, amit egyszer már ők maguk kivezettek, de most visszahoznák. A DK alapnyugdíjat akar, a Jobbik új nyugdíjszámítást. A Fidesz pedig arra emlékeztette az ellenzéket, hogy amikor lehetőségük volt, nem szavazták meg a nyugdíjemelést.  
Vágólapra másolva!

A balliberális kormányok elvettek egy havi nyugdíjat és az egekig emelték a rezsit - mondta Selmeczi Gabriella annak kapcsán, hogy az ellenzék kezdeményezésére az országgyűlésben délután nyugdíjpolitikai vitanapot tartottak. A parlament népjóléti bizottságának kormánypárti elnöke jelezte, várják az MSZP-s és jobbikos képviselők magyarázatát arról,

miért nem szavazták meg a nyugdíjemelést tartalmazó törvényeket.

Selmeczi azt is az MSZP szemére vetette, hogy szerinte bár annak idején megígérték, hogy csökkenteni fogják az élelmiszeráfát, ehhez képest mégis a duplájára emelték.

Selmeczi Gabriella Fotó: Bácsi Róbert László - Origo

Úgy fogalmazott, hogy 2010 óta a nyugdíjasok számíthatnak a kormányra és a kormánypártokra, sikerült ugyanis megőrizni, illetve emelni a nyugdíjak vásárlóértékét, de csökkentek a rezsiköltségek és több élelmiszer áfája is.

Visszadnák a 13. havit

Az MSZP részéről Korózs Lajos szólalt a vitanapon, a népjóléti bizottság elnöke azt mondta, hogy nyugdíjkorrekciós programra, a rugalmas nyugdíjba vonulás megteremtésére és a 13. havi nyugdíj bevezetésére van szükség az igazságos nyugdíjrendszer kialakításához. Utóbbi kapcsán közölte, hogy amint kormányra kerülnek a szocialisták,

bevezetik (mivel ők is vezették ki, pontosabban visszaadják) a 13. havi nyugdíjat.

Szerinte több mint 130-szoros a különbség a legalacsonyabb és legmagasabb öregségi nyugdíj között, a 2,7 millió nyugdíjasból pedig egy milliónak nem éri el a nyugdíja a 80 ezer forintot.

A nulláról kezdenék

Új nyugdíjszámítási és nyugdíjemelési rendszert ígért Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke, ha ők nyernek a 2018-as választásokon. A politikus elmondta, hogy szerintük a magyar állam keveset költ a nyugdíjrendszerre. Ennek alátámasztására egy 2014-es adatot idézet, amely szerint míg 2009-ben Magyarország 2014-ben a GDP 9 százalékát fordította a nyugdíjakra, miközben az európai uniós átlag 13 százalék.

Sneider kijelentette, hogy a Jobbik úgynevezett differenciált nyugdíjemelést indítana, vagyis az alacsonyabb nyugdíjakat nagyobb arányban emelnék.

Alapnyugdíj

A Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, Varju László azt mondta, ha ők kerülnek kormányra, bevezetnék a mindenkinek járó alapnyugdíjat és az egyéni nyugdíjszámlán vezetett munkanyugdíjat. A politikus itt nem állt meg, felvetette, hogy a "nyugdíj extra" megoldását is alkalmaznák, vagyis nem az inflációhoz, hanem a gazdaság teljesítőképességéhez kötnék az emeléseket