Varga Mihály: Csökkent a külföldön dolgozók száma

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslat tárgyalásán az Országgyűlés plenáris ülésén 2017.05.17.
Budapest, 2017. május 17. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztői nyitóbeszédét tartja a 2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslat tárgyalásán az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. május 17-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Mind a családtámogatások, mind a reálbérek jelentősen növekednek a jövő évre elfogadott költségvetés révén – mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter az Origo kérdésére azt mondta, hogy az idei béremelések révén az első negyedévben csökkent a külföldön dolgozó magyarok száma.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés elfogadta a 2018-as költségvetést, több mint kétharmados támogatottsággal – mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy

a növekedés jövőre 4,3 százalék lehet,

míg a hiány 2,4 százalék. A büdzsé célja, hogy a családok erősödjenek, a vállalkozások versenyképessége javuljon – tette hozzá. 2018-ban is mérséklődnek a munkáltatók terhei.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter: 4,3 százalékkal nőhet jövőre a gazdaság Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Varga Mihály elmondta, hogy növelik az otthonteremtésre fordítandó pénzeket, így jövőre 20 milliárddal több jut erre a területre. 2018-ban is 8-8,5 százalékkal nőhetnek a reálbérek. 1156 módosító indítványt nyújtottak be a büdzséhez, de ezek nem befolyásolják a hiánycél teljesülését - mondta a miniszter. Körülbelül 140 milliárd forint marad a vállalkozásoknál az adócsökkentések révén – tette hozzá.

Több mint 100 ezerrel többen dolgoznak most, mint egy évvel ezelőtt – mondta a miniszter, így a közfoglalkoztatottságra kevesebb pénzt kell költeni. A diákhitellel rendelkező édesanyák teljes tartozását elengedik, ha van három gyermeke – mondta Varga Mihály.

3,5 milliárd forintból indul bölcsődefejlesztési program,

és megalakul a demográfiai kutatóintézet - tette hozzá.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy amennyiben a 2017-es költségvetés lehetővé teszi, akkor előrehozna 2018-as kiadási tételeket. 205 milliárd forintnyi tartalék van a jövő évi büdzsében.

Varga: Csökkent a külföldön dolgozók száma Forrás: MTI/Kovács Tamás

Minden félévben áttekintjük, hogyan áll a tavalyi bérmegállapodás programja, eddig a hozzáfűzött szerepet beváltotta. Csökkentek a vállalkozások terhei, amire korábban nem volt példa – mondta a miniszter az Origo kérdésére. Az olcsó bérekre nem épülhet a magyar gazdaság versenyképessége, ezért ezeknek a vállalkozásoknak át kell gondolniuk, hogyan tudják ezt kitermelni.

A béremelések révén csökkent a külföldön dolgozók száma,

ami szintén azt mutatja, hogy az intézkedés helyes volt – mondta Varga Mihály.