Soros áll a Geszti Péter-féle ARC-plakátkiállítás mögött

Geszti Péter, dalszövegíró, énekes, reklámszakember. interjú a Vígszínházban 2016.11.03.
Geszti Péter interjú 2016.11.03.
Vágólapra másolva!
Közzétették az idei ARC plakátkiállítás felhívását. Nyilvánvalóan nem véletlenül, az idei kiállítás címe: Vigyázat, civilek! Egyértelműen az elmúlt hetek vitáira utalnak, pontosabban arra, hogy a parlament törvényben kötelezte a civil szervezeteket az átlátható finanszírozásról. A felhívásban ez olvasható: „Készült a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatásával". Vagyis Soros támogatásával. Az ARC-kiállítás Geszti Péterhez kapcsolódik.
Vágólapra másolva!

Egyértelműen Soros György áll az idei ARC plakátkiállítás mögött, erről a TV2 hírműsora, a Tények számolt be. Az ARC felhívásában az olvasható, hogy „Készült a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatásával", mellette pedig az Open Society Foundation emblémája látható.

Soros György Forrás: AFP/Axel Schmidt

A téma is politikailag erősen áthallásos. Vigyázat, civilek! a címe. Éppen a Soros György által támogatott civil szervezetek rendeztek tüntetést tavasszal, amikor kiderült, hogy a kormány különösen a külföldről kapott pénzekkel kapcsolatban teljes átláthatóságot akar, és erről törvényt is hoztak a parlamentben. Maga a felhívás szövege is – a maga ironikusnak szánt stílusában – erősen célzatos próbál lenni.

Geszti Péter Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Geszti Péter-féle ARC-kiállítás minden évben erősen kötődik a politikához, és lényegében ellenzéki tematikájú. Tavaly az egyik sokat mutogatott plakát négy kerítést mutatott: egy 1953-as szögesdrótot, egy 1989-es éppen szétvágott drótot, a rendszerváltás után egy fehér képet, mondván, nincs semmiféle kerítés, majd a 2015-ös, migránsok ellen húzott kerítést.

Forrás:

A kép két szempontból érdekes: egyrészt, az „alkotó" szerint sokkal sűrűbb a 2015-ös, demokráciában épült kerítés, mint az ötvenes évek kommunista diktatúrájának kerítése (nyilván ennek megvan a maga politikai szimbolikája természetesen), másrészt a migráció Soros György fő témája, ő évi egymillió migráns akart Európába telepíteni.

Forrás:

De tavaly sok plakát foglalkozott Paks II.-vel is (pontosabban Paks II. ellen), egy másik képen pedig csak ennyi szerepelt, utalva a régi tévés betűvetélkedő kiegészítendő feladataira: SZ.. AZ ÉLET.

Forrás:

A Tények felidézi, hogy 2002-ben Geszti Péter dolgozott a Soros Alapítványnak, az Arc Művészeti és Szolgáltató Kft. a Magyar Nemzet szerint 35 millió forintot kapott az Élj a jogaiddal – menj el szavazni kampányra.