A Fidesz régiós testvérpártjaival tárgyalt Orbán Viktor

Orbán Viktor; GRUEVSZKI, Nikola
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Nikola Gruevszki macedón kormányfőt Budapesten
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke munkaebéden látta vendégül a nyugat-balkáni országok jobboldali vezető politikusait a párt budapesti, Lendvay utcai székházában.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor horvát, szerb, macedón, szlovén és albán vezetőkkel tanácskozott csütörtökön a nyugat-balkáni térség aktuális helyzetéről és kihívásairól. A vendégek között volt több korábbi miniszterelnök: az albán Sali Berisha, a macedón Nikola Gruevszki, illetve a szlovén Janez Jansa.

Nikola Gruevszki, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) elnöke a szkopjei TV Nova tévécsatornának adott interjújában elmondta:

a résztvevő országok politikai és gazdasági lehetőségeiről tárgyaltak

a balkáni országok jobboldali pártjai, amelyek az Európai Néppárt tagjai, és amelyek vezetői Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkeztek a magyar fővárosba.

Gruevszki kiemelte: a csütörtöki találkozón európai uniós, de az EU-hoz csatlakozni kívánó országok pártjai is részt vettek.

Orbán Viktor miniszterelnök és Nikola Gruevszki macedón kormányfő egy korábbi budapesti találkozásukkor Forrás: MTI/Soós Lajos

A találkozón részletes megbeszélések folytak - tette hozzá a VMRO-DPMNE elnöke. A gazdasági és a politikai lehetőségek mellett a fennálló gondokról is szó volt, és megvizsgálták, melyek azok a problémák, amelyek mindegyik felet érintik, milyen destabilizációs tényezők vannak jelen, mit lehet ezek ellen tenni, és milyen stabilizációt elősegítő lépések lehetségesek - tette hozzá.

Nikola Gruevszki felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint

nem szabad hagyni, hogy eluralkodjon az Európai Unión a bővítési fáradtság,

amelyről néhány vezető az utóbbi időben elég gyakran beszélt. Hozzátette: a budapesti találkozó résztvevői is támogatták az EU-bővítést.

A jobboldali pártok közötti együttműködés Nikola Gruevszki szerint Macedónia államérdeke is. Jó, hogy Szkopje mellett áll Magyarország, Horvátország és Szlovénia is, amely majd amellett lobbizik, hogy Macedónia az EU tagjává váljon. Az uniós tagországok megosztották tapasztalataikat azokkal, amelyek még csak az integráció útján vannak, hiszen előbbieknek ugyanazokon a szakaszokon kellett átmenniük - fűzte hozzá a pártelnök.