Orbán Viktor: Nincs egyetértés a migránsok elosztásáról

Orbán Viktor
Brüsszel, 2017. június 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben 2017. június 22-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a két napos EU-csúcs első napján nyilatkozott magyar újságíróknak a brüsszeli fejleményekről. Azt mondta, hogy továbbra sincs egyetértés a migránsok elosztásában, mivel a nyugatiak azok kárára akarnak megszabadulni a bevándorlókról, akik megvédték magukat. Ugyanakkor a közös határok védelmében konszenzus mutatkozik, így Líbia partjainál megjelenhetnek az uniós szervek. A kormányfő a plakáttörvény holnapi szavazásáról is beszélt. Úgy látta, hogy a burkolt pártfinanszírozással összefüggő korrupciós ügyeket fel kell számolni, és ha Kósa Lajos szól, maga is ott lesz a voksoláskor. 
Vágólapra másolva!

Nincs egyetértés az uniós tagországok között a migránsok elosztását illetően, mivel a nyugatiak úgy akarnak megszabadulni az oktalanul beengedett migránsoktól, hogy szét akarják osztani azok között, akik megvédték magukat és nem engedték be őket a saját országunkba, mint például Magyarország - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, az európai uniós tagállamok kétnapos csúcstalálkozójára érkezve, magyar újságíróknak nyilatkozva.

Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A kormányfő hozzátette, mivel a migránsok elosztásának kérdésében sosem lesz egyetértés, azokon a témákon kell munkálkodni a csúcstalálkozón, amelyekben a tagországok egyetértésre juthatnak.

A miniszterelnök szerint a kérdésben várhatóan sikerül egyetértésre jutni, mivel az uniós tagországok nagy része azonos véleményen van. Eszerint

Líbia északi és déli határain menekülttáborokat kell létrehozni, ahol külön kell választani a menekülteket a gazdasági bevándorlóktól,

el kell végezni a jogi eljárásokat és a terrorellenes szűrést, majd csak ezt követően léphetnének be az unió területére.

Emmanuel Macron francia elnök több európai napilapban megjelent csütörtöki interjúja kapcsán Orbán Viktor úgy reagált, hogy

Macron belépője nem túl biztató, mert azt gondolta, hogy a barátság legjobb formája, hogy rögtön belerúg a közép-európai országokba.

"Ez itt nem szokás, de majd ő is kiismeri magát" - tette hozzá a miniszterelnök. Macron tegnapi interjújában egyebek között azt mondta, hogy "amikor egyes kelet-európai politikusokat hall, azt látja, hogy elárulják Európát".

Plakáttörvény

Orbán Viktort a holnap parlamenti szavazásról is kérdezték, amely során a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról szóló törvényjavaslatról szavaznak a képviselők. A miniszterelnök azt mondta, hogy fel kell számolni az olyan pártfinanszírozási korrupciós botrányokat, mint amitől az ország szenved.

Ehhez pedig az kell, hogy egyértelmű törvények legyenek,

éppen ezért, amennyiben jelen lenne a parlamentben, eszerint voksolna a palkáttörvényről. Arról is faggatták, hogy nem fog-e hiányozni a szavazata a jogszabály elfogadásához (amelynek egyes részeihez kétharmados többség kell). Orbán azt válaszolta, hogy a plakáttörvényt nem a kormány terjesztette elő, ez a pártokra tartozó ügy.

Ugyanakkor azt is jelezte, hogy a Fidesz frakcióvezetőjének ő maga is engedelmességgel tartozik. ha pedig Kósa Lajos szól, hogy mennie kell, akkor haza fog menni. "Amikor eljöttem, akkor azt mondta, ez nem várható" - mondta a magyar kormányfő.