Levelet írt Orbán Viktor Helmut Kohl özvegyének

Orbán, Helmut Kohl
HANDOUT - A handout picture made available on 19 April 2016 shows Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L) as he meets former German Chancellor Helmut Kohl during a visit to the latter's residence in Oggersheim, Germany, 19 April 2016. Photo: DANIEL BISKUP/dpa
Vágólapra másolva!
Levélben fejezte ki részvétét Orbán Viktor Helmut Kohl halála kapcsán a volt német kancellár özvegyének. A magyar miniszterelnök azt írta Maike Kohl-Richternek, hogy a politikus halálával Európa nagy építőmestere távozott, éppen egy olyan időszakban, amikor az alapítóatyák bölcsességére nagy szükség lenne.  
Vágólapra másolva!

A miniszterelnok.hu oldalon jelent meg az a levél, amelyet Orbán Viktor magyar kormányfő küldött Helmut Kohl halála kapcsán az egykori német kancellár özvegyének, Maike Kohl-Richternek. A miniszterelnök részvétét fejezte ki és példaértékűnek nevezte Kohl országépítő munkáját.

Maike Kohl-Richter és Helmut Kohl Forrás: AFP/Daniel Roland

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy

A miniszterelnök azt is kiemelte, hogy Helmut Kohl a közép-európai nemzetek nagy barátja volt, ezért tanúsítottak iránta bizalmat Magyarország mindekori vezetői is. Úgy fogalmazott, hogy

erre a bizalomra nagy szükség lenne jelenleg is,

hiszen e nélkül nem lehet közös döntéseket hozni Európában.

Orbán Viktor hatalmas politikai és morális teljesítményként értékelte, hogy Kohl úgy egyesítette Németországot, hogy abból a többi nemzetnek is szabadsága és gyarapodása származott. "Mi ezt a szövetséget Németország és Közép-Európa között a jövőben is őrizni és mélyíteni akarjuk, ezzel tartozunk a nagy kancellár emlékének" - emelte ki.

A magyar miniszterelnök arról is írt, hogy Kohl halálával Európa egyik nagy építőmestere távozott éppen egy olyan időszakban, amikor az alapítóatyák bölcsességére és bátorságára nagy szükség lenne.

Felidézte, hogy alig egy éve járt a Kohl-család oggersheimi otthonában, ezen a találkozójukon az idős kancellár még a búcsúzáskor is Európáról beszélt.

Orbán Viktor tavaly találkozott legutóbb a kancellárral Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Biskup

A kormányfő végezetül megköszönte Maike Kohl-Richternek, hogy szeretettel és önfeláldozással vette körül az egyre nehezebb napokban is férjét, és biztosította arról, hogy a magyarok mindig Európa legértékesebb teljesítményei között tartják majd számon a kancellár éleművét.