Rétvári: Egyre több gyerek kerül családba intézet helyett

Vágólapra másolva!
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, egyre több gyereknek van esélye intézet helyett családba kerülni.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2013-ban 726 gyereket, 2015-ben pedig már 829 gyereket fogadtak örökbe. Mindez azt jelenti, hogy

15 százalékkal nőtt

azoknak a gyerekeknek a száma, akik családi otthonra találhattak – mondta.

Rétvári Bence szerint az örökbefogadások területén az elmúlt időszakban a kormány több újítást is bevezetett, illetve számos jogi akadályt elhárított, amelyek mind az örökbe fogadó szülők, mind pedig a gyerekek érdekeit szolgálják. Mint mondta, mindezek eredményeit az örökbefogadási adatokban is látni lehet.

Azt is mondta, az engedélyezett örökbefogadások esetében

kötelezővé vált az utánkövetés,

ami abban nyújt segítséget az örökbefogadó családoknak, hogy a gyermek minél egyszerűbben be tudjon illeszkedni új otthonába – ha szükséges, akár szakértő segítségével. A családok így hatékonyabb segítséget kaphatnak abban, hogy a beilleszkedés a lehető leggördülékenyebb legyen, és hogy a gyerekek ne kerüljenek vissza a gondozási rendszerbe.

Az államtitkár szerint a gyerekekre vonatkozó

örökbefogadási szabályok egyszerűbbé és egyértelműbbé is váltak.

A korábbi években több olyan gyerek is volt, akit a "feleslegesen bonyolult adminisztráció miatt" nem lehetett örökbe fogadni, és ezért intézetbe kényszerült. Az államtitkár szerint ez mostanra megváltozott: 2010 óta csaknem 40 százalékkal növekedett azoknak a három év alatti gyerekeknek a száma, akiket örökbe lehet fogadni.

"Mindez azt jelenti, hogy egyre több kisgyermeknek van esélye szerető családhoz kerülni" – mondta Rétvári Bence.