Pénzbírságot kaptak a szovjet hősi emlékmű megrongálói

Vágólapra másolva!
Garázdaság miatt pénzbírságot szabott ki a bíróság az V. kerületi Szabadság téren lévő szovjet hősi emlékművet festékkel dobálókra - tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék kedden az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A bíróság közleményében felidézte: a két férfi hétfő délután narancssárga festéket tartalmazó lufikkal dobálta meg az emlékművet. Az V. kerületi rendőrök még aznap őrizetbe vették őket.

A törvényszék előtt a két férfi azzal védekezett: tettüket figyelemfelkeltésnek szánták és politikai véleményüket akarták kinyilvánítani, ezért szerintük nem lehet szabálysértés. Azt is mondták: nem állt szándékukban semmiféle kárt okozni az emlékműben és szerintük nem is okoztak, mert a festék könnyen eltávolítható.

Védekezésüket a bíróság nem fogadta el. A bíróság azt állapította meg, hogy tettükkel "a társadalmi együttélési szabályokkal nyíltan szembehelyezkedtek, és ekként kihívóan közösségellenes magatartást tanúsítottak, amely objektíve alkalmas volt arra, hogy a cselekményt észlelőkben megbotránkozást keltsen".

A bíróság mindkét férfival szemben 30 ezer forint pénzbírságot szabott ki,

amelyből a szabálysértési őrizetben töltött idő beszámításával fejenként 4 400 forintot megfizetettnek tekint.

A határozattal szemben a két férfi és védőjük az eljárás megszüntetése érdekében fellebbeztek, a szabálysértési hatóság tudomásul vette az ítéletet.