Stockholmi terror: nincs hír magyar áldozatról

Vágólapra másolva!
Levélben fejezte ki részvétét svéd kollégájának Orbán Viktor és Áder János. A miniszterelnök egyúttal kijelentette, hogy a magyar kormány minden eszközével támogatja a terrorizmus elleni harcot. Az államfő aljas terrorcselekménynek nevezte a ma délutáni stockholmi támadást. A magyar külügy szerint felfoghatatlanok a történtek. Magyar áldozatról nincs hír.
Vágólapra másolva!

Levelet írt Orbán Viktor a svéd miniszterelnöknek - közölte a Kormány.hu. A miniszterelnök a magyar emberek nevében is kifejezte együttérzését a péntek délutáni stockholmi támadás áldozatai családjainak. A sérülteknek gyors felépülést kívánt.

Orbán Viktor kormányfő a Stefan Löfvennek írt levelében úgy fogalmazott, hogy

A miniszterelnök jelezte, hogy a magyar kormány továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja az Európát sújtó terror elleni küzdelmet.

Áder János államfő a svéd királynak küldött részvéttáviratot. A köztársasági elnök XVI. Károly Gusztávnak írt levelében elítélte a Stockholmban elkövetett támadást, azt "aljas terrorcselekménynek" értékelte.

Az üzenetben a köztársasági elnök a maga és Magyarország népe nevében a legőszintébb részvétéről és arról biztosította az uralkodót, hogy Svédország népe mellett áll ebben a szomorú és gyászos időben.


Áder János ugyancsak kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánt a sérülteknek. Azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország "teljes mértékben elítéli" az "embertelen és tragikus" erőszakcselekményt.

A külügy is üzent

"Elítéljük a stockholmi terrortámadást; a svéd emberek számíthatnak Magyarországra a terrorizmus elleni harcban" - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke. Az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy

Felfoghatatlannak nevezte, hogy ártatlan emberek az egyik pillanatban még jókedvűen sétáltak, vásároltak a belvárosban, a következő pillanatban pedig brutális támadás áldozataivá váltak.
Menczer Tamás világossá tette, hogy a KKM elítéli az aljas cselekedetet, az áldozatokkal pedig együttéreznek.

Menczer Tamás az M1-nek azt mondta, hogy

nincsenek információik magyar áldozatokról.

Hozzátette: a stockholmi magyar nagykövetség már felvette a kapcsolatot a svéd rendőrséggel, arra kérve, hogy ha mégis tudomást szereznek érintett magyarokról, azonnal tájékoztassák őket. A sajtófőnök megjegyezte, hogy a magyar nagykövet a terrortámadás idején mindössze két utcányira tartózkodott a helyszíntől, egy konferencián vett részt. Ő arról számolt be, hogy a belvárost teljesen lezárták a rendőrök, és a környéken helikopter köröz.

Svédországban mintegy tizenhatezer magyar állampolgár él, jelentős részük Stockholmban. Menczer Tamás azt mondta, ha valaki nem éri el kint tartózkodó hozzátartozóját, a nagykövetség ügyeleti telefonszámát célszerű hívnia, amelyen bárki segítséget kérhet. Az elérhetőséget a KKM honlapjára is kiteszik.