Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Már nem keresik a kolumbiai sárlavina túlélőit

Vágólapra másolva!
A kolumbiai hatóságok bejelentették pénteken, hogy beszüntetik a túlélők utáni kutatást az áradás és sárlavina sújtotta Mocoa városban. 
Vágólapra másolva!

Egy hete, szombatra virradó éjjel a heves esőzések következtében a térség több folyója is kilépett medréből, és sárözön öntötte el a Caquetá folyó egyik mellékfolyójának partján fekvő Mocoát.

A katasztrófának eddig 314 halálos áldozatát találták meg, 106 embert azonban továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A hatóságok közlése szerint a mentőalakulatok mostantól a várost elöntő sár és törmelék utakról és épületekből való eltakarításán dolgoznak majd, segélyeket osztanak, és arra összpontosítanak, hogy elkerüljék a járványok kialakulását Mocoában, ahol egyelőre sem a víz-, sem az energiaellátást nem lehetett helyreállítani.

Manuel Infante, a mentésben részt vevő önkéntes tűzoltók parancsnoka pénteken azt mondta,

egy héttel a katasztrófa után nincs már esély arra, hogy túlélőket találjanak

a várost beborító sár- és törmelékréteg alatt.

Luis Carlos Villegas védelmi miniszter azt mondta, a még eltűntként nyilvántartott emberek vagy más városok kórházaiba kerültek, vagy a telefonkapcsolat hiányában nem elérhetők, vagy pedig holtan fekszenek a sár- és törmelékréteg alatt.

A kolumbiai katasztrófaelhárítási hatóság főigazgatója, Carlos Ivan Marquez ennek megfelelően bejelentette, hogy mostantól nehézgépeket is bevetnek a romok eltakarítására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről