KDNP: Brüsszel megtámadta a rezsicsökkentést

Vágólapra másolva!
Brüsszel az energiaiunióról szóló tervével megtámadta a rezsicsökkentést - mondta Hollik István kereszténydemokrata képviselő sajtótájékoztatón. Meg kell állítani Brüsszelt, ezért vizsgálatot kezdeményeznek - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

"Teljesen nyilvánvaló, hogy Brüsszel veszélybe akarja sodorni a rezsicsökkentést" - mondta Hollik István egy keddi sajtótájékoztatóján. A kereszténydemokrata politikus a Brüsszel által megfogalmazott energiaunió terve jelezte, hogy a témában kedden meghallgatták Aradszki Andrást, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkárát, aki ismertetett egy hatásvizsgálatot.

Azt mondta, ha a hatósági ármegállapítás megszűnik,

az egyet jelent a magyar rezsicsökkentés megszüntetésével.

Hogy ezt elkerüljék, az a döntés született, hogy ún. "szubszidiaritásvizsgálatot" kezdeményeznek, hogy kiderüljön, megfelel-e a javaslat annak az uniós elvnek, amely szerint a döntéseket mindig a lehető legalacsonyabb szinten kell meghozni.

Hollik szerint az államtitkár meghallgatásán egyértelművé vált, hogy a baloldal ismét a multik pártjára állt, hiszen a vizsgálatot egyedül ők nem szavazták meg. Ezzel összefüggésben azt kérte, hogy akik meg akarják védeni a rezsicsökkentést, vegyenek részt a nemzeti konzultációban.

A kérdőíveket információja szerint eddig több mint 100 ezren küldték vissza a kormánynak.

Az energiaunió ötletét az Európai Bizottság tavaly novemberben hozta nyilvánosságra. Ebben többek között az szerepel, a jövőben megszűnne az áram esetében a nemzeti ármegállapítás joga, és ez Brüsszelt illetné meg.