Tusk újraválasztása nincs hatással a visegrádi együttműködésre

TUSK, Donald; Orbán Viktor
Brüsszel, 2015. szeptember 3. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (b) üdvözli Orbán Viktor miniszterelnököt a migránsválságról tartott tárgyalásuk előtt Brüsszelben 2015. szeptember 3-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Bár Lengyelország ellenezte Donald Tusk újraválasztását, de a döntés nincs hatással az országcsoport együttműködésére. Rafael Bochenek, lengyel szóvivő szerint a választás eredményét nem szabad összekapcsolni a V4 működésével.
Vágólapra másolva!

Donald Tusk újraválasztása az Európai Tanács élére

nincs hatással a visegrádi együttműködésre,

a V4-ek folytatják korábban megkezdett projektjeit - szögezte le hétfői varsói sajtóértekezletén Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő.


- mondta szóvivő, aki arra kérte az újságírókat, hogy ne "démonizálják" Tusk megválasztását, és ne kapcsolják össze ezt a V4 működésével.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök a migránsválságról tartott tárgyalásuk előtt Brüsszelben 2015. szeptember 3-án. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Orbán Viktor miniszterelnök múlt csütörtökön Brüsszelben elmondta, hogy mivel a magyar kormányzó pártok - a kereszténydemokraták és a Fidesz is - az Európai Néppárthoz (EPP) tartoznak, ezért annak egyetlen közös jelöltjét (Donald Tuskot) támogatja Magyarország.

Orbán Viktor a csúcsot követő pénteki sajtóértekezletén elmondta, hogy nem tudta megtartani a lengyel kormánypártot vezető Jaroslaw Kaczynskinak tett ígéretét,

mert Varsó ellenjelöltje még az ülés előtt kilépett a néppártból,

és Tusk személyében így már csak egyetlen EPP-s jelölt maradt.

A magyar miniszterelnök elmondta azt is, hogy napokkal a csúcstalálkozó előtt levélben tájékoztatta Beata Szydlót,

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a döntés nem befolyásolja a magyar-lengyel szövetséget.