Kanyarójárványtól félnek a határ mentén élők

Vágólapra másolva!
A román határ mellett élő emberek újabb kanyarójárványtól félnek, főleg az olyan településeken, ahol tömegesen jelennek meg a romániai vendégmunkások. Medgyesegyházán a szülők kérésére rendszeresen fertőtlenítik a játszótereket, és sokan beoltatták magukat – hangzott el a TV2 hírműsorában, a Tényekben.
Vágólapra másolva!

A dél-alföldi Medgyesegyháza közel van a román határhoz. Itt már évek óta tömegével jönnek vendégmunkások a tavaszi munkák kezdetével. A kanyarót is egy romániai férfi hozta be az országba néhány héttel ezelőtt. Emiatt a kisvárosban élők most attól félnek, hogy a járvány könnyen elterjedhet náluk is.

A városban élő egyik nő a Tényeknek azt mondta, ő már be van oltva, és a kisfiát is beoltatta.

A város gyerekorvosa szerint

az idénymunkások miatt elterjedhet a kanyaró,

különösen akkor, ha valaki illegálisan van az országban.

Hargel Ahmad gyerekorvos azt mondta a Tényeknek, hogy Dél-Békésben vagy a határ mentén van nagy esélye a kanyaró elterjedésének.

Az önkormányzat szakemberek véleményét kérte ki, hogy valóban veszélyezteti-e a települések lakóit a kanyaró elterjedése. Az ÁNTSZ és járványügyi szakemberek véleménye szerint járványtól nem kell tartani, de az önkormányzat a lakosság miatt tett óvintézkedéseket.

Nagy Béla György polgármester a Tényeknek azt mondta:

Mivel a kanyarót el lehet kerülni a védőoltással, a szakemberek azt tanácsolják, hogy mindenki oltassa be magát, aki tart a betegségtől. A védőoltások már a patikákban vannak.