Szijjártó: A kormány megvédi a határait

Horgos, menekültek, 2015.09.16.
Horgos, 2015. szeptember 16. Migránsok tüntetnek a Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án. Könnygázt és vízágyút is bevetettek a magyar rendőrök a magyar-szerb határnál az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A magyar kormány érdemben cselekszik, megvédi a határait, és ezzel védi Európa biztonságát is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Arra reagált, hogy Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának tett éves beszámolójában a migrációs válság kezelésével kapcsolatos magyar intézkedéseket is bírálta.
Vágólapra másolva!

Az interneten is közzétett beszámoló tanúsága szerint a főbiztos úgy véli: "messze elmarad a nemzetközi normáktól" a magyar Országgyűlés által kedden elfogadott jogszabály, amelynek értelmében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején menedékkérelmet csak személyesen, a határon felállított tranzitzónákban lehet beadni, és a menedékérőknek az eljárás lezárulását ott, a helyszínen kell kivárniuk.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban azt mondta: az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Orbán Viktor arról beszélt, hogy "Magyarország etnikailag heterogén, de a sokszínűség etnikailag egy bizonyos sávon belül marad, tehát ez nevezhető egyfajta etnikai homogenitásnak, civilizációs hasonlóságnak" - idézte fel a külügyminiszter. Hozzátette: ennek megőrzését valóban kulcskérdésnek tekintjük.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor


Szijjártó szerint "amíg a főbiztos álmából felkeltve is csak a vészkorszakot tudja emlegetni, addig a magyar kormány érdemben cselekszik", megvédi a határait, és ezzel védi Európa biztonságát is. Még senki sem tudta megmondani, hogy

- fogalmazott. Megjegyezte: az illegális határátlépés törvénytelen, ahogyan a dublini szabályok megszegése is.