74 milliárd forint jut idén gyerekétkeztetésre

gyerekek, gyermekétkeztetés
Kecskemét, 2014. november 28. Diákok ebédelnek a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 2014. november 28-án, ahol az új előírásoknak megfelelően elkészített menüt kaptak a gyerekek. Jövő éve január 1-jétől életbe lép az új közétkeztetési rendelet, amely szabályozza a só, cukor, maximális mennyiségét a közétkeztetésben, továbbá több zöldség, gyümölcs és hús lesz a menükben. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta, az idén 74 milliárd forintot költ a kormány ingyenes, illetve kedvezményes gyerekétkeztetésre. Ez több mint 2,5-szerese a támogatásra 2010-ben fordított összegnek.
Vágólapra másolva!

Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta,

ingyenes étkezésre a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, hátrányos helyzetű gyerekek jogosultak,

ötven százalékos kedvezményre pedig azok a családok, amelyek három vagy több gyereket nevelnek, illetve ahol fogyatékossággal élő vagy súlyosan beteg gyerek van.

Összesen 620 ezer gyerek részesül ingyenes vagy kedvezményes étkeztetésben a bölcsődétől a középiskola végéig,

ami a Magyarországon élő gyerekek több mint 30 százaléka.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Soltész Miklós szerint a balliberális politikusok, mint például Korózs Lajos vagy Bangóné Borbély Ildikó állításai a gyermekéhezésről "álságosak és szembemennek a tényekkel".

A rászoruló gyerekek

a bölcsődében négyszer, az óvodában és az általános iskola első négy osztályában háromszor kapnak ingyenes vagy kedvezményes étkezést.

Ráadásul nemcsak a tanévben, hanem a tanítási szünetekben is. Ahhoz, hogy megkapják, csak el kell, hogy menjenek az oktatási intézménybe.

A gyermekétkeztetés támogatásán belül a katolikus iskolák 2 milliárd 345 millió forint támogatást kapnak, és ebből 68 ezer fiatalt étkeztetnek.

Az államtitkár azt is mondta, hogy országjárást indítottak, amelynek első állmása a szerdán meglátogatott egri Ward Mária Katolikus Gimnázium volt. Az egyházi oktatási intézmények felkeresésének célja a tapasztalatszerzés arról, hogyan oldják meg a kapott támogatásból a rászoruló gyerekek étkeztetését.