Orbán győztes várost csinálna Salgótarjánból

Orbán Viktor, Fekete Zsolt, Salgótarján
Orbán Viktor és Fekete Zsolt jó hangulatú tárgyaláson van túl
Vágólapra másolva!
A Modern városok program keretében Orbán Viktor miniszterelnök ma Salgótarjánba utazott, ahol a város szocialista polgármesterével, Fekete Zsolttal tárgyalt.
Vágólapra másolva!

Salgótarján is bekerült a Modern városok programba, Orbán Viktor kedden a városba utazott, ahol a fejlesztési lehetőségekről tárgyalt Salgótarján szocialista polgármesterével.

A kormány és a város közötti együttműködésről dokumentumot írtak alá. Az egyeztetések után a két politikus közös sajtótájékoztatót tartott, a miniszterelnök itt úgy fogalmazott, hogy

Orbán Viktor és Fekete Zsolt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő kiemelte, hogy Salgótarján az utolsó olyan megyei jogú város, ahol még mindig erősen él az az érzés, hogy a település a rendszerváltozás vesztese. Orbán Viktor arról beszélt, hogy ennek felszámolása elsődleges, hiszen 27 év telt el a rendszerváltozás óta, és nem engedhető meg, hogy legyen olyan megyei jogú város az országban, amely még mindig e politikai változás vesztesének gondolja magát.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy Magyarország számára Salgótarján fontos, Magyarországnak szüksége van Salgótarjánra, és lényeges, hogy ez a nagy hagyományú, volt iparváros megtalálja a helyét a 21. század Magyarországában.

Fekete Zsolt (MSZP) polgármester úgy reagált a sajtótájékoztatón, hogy a kormányzattal kötött megállapodás Salgótarjánnak azt jelenti, hogy a város el tud indulni a fejlődés útján. Szerinte az elmúlt huszonnégy évben nem a töretlen fejlődéséről volt híres a település, amely a leghátrányosabb helyzetű megyei jogú város.

Azt is jelezte, hogy a kormányzati elképzelés szinte minden pontban találkozott Salgótarján fejlesztési koncepciójával. Úgy értékelt, hogy a város a régió központjává válhat, ehhez azonban nem elég egyetlen területet felemelni a településen, hanem egyszerre kell figyelmet fordítani a társadalmi alrendszerekre.

Az alku tárgya

A város és a kormány a következő konkrét fejlesztési pontokról állapodott meg:

  • Négysávos út készül és hozzá még elkerülő szakasz is
  • 1,7 milliárd forintért új buszpályaudvar épül
  • új ipari parkot is létrehoznak, 2,5 milliárd forintért 12 hektárt vásárolnak erre a célra
  • a salgótarjáni öblösüveggyártás 4,5 milliárdból kaphat lábra
  • a helyi oktatási intézmények 3 milliárd forintot kapnak
  • a kórház egy onkológiai központtal bővül
  • a sportközpont sem marad el, 8 milliárd jut rá, lesz 50 méteres medence is
  • tervben van egy atlétikai pálya és egy jégcsarnok is
  • Salgótarjánnak városközpontja is lesz, egy munkacsoport áll fel a koncepció kidolgozására