Lázár János: Mindenki higgadjon le!

Kovács Zoltán; Lázár János
Budapest, 2017. március 30. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. március 30-án. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivő. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sorozatban a 83. Kormányinfót tartotta meg a Parlamentben. A tájékoztatón többek között szóba került a felsőoktatási törvény tervezett módosítása is. A miniszter leszögezte, hogy a változtatás mögött nincs politikai döntés, csupán a Magyarországon működő külföldi egyetemek szegmensét szeretnék tisztítani. Lázár arról is beszélt, hogy komoly mértékű "nyomásgyakorlásra" számít a következő hetekben Brüsszel részéről, ennek közvetítői pedig akár a civil szervezetek is lehetnek. Azt is bejelentette, hogy Magyarország a V4-ekkel összefogva szeretné elérni, hogy az EU kötelezze a gyártókat: tüntessék fel a termékeiken, hogy az azonos csomagolások ellenére más-más minőséget értékesítenek Európában.
Vágólapra másolva!

A külföldi egyetemek sem csaphatják be a diákokat, nem élhetnek vissza helyzetükkel, és nekik is vállalniuk kell a magyar törvények betartását – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 83. Kormányinfón csütörtökön a felsőoktatási törvényt módosító javaslat kapcsán.

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János miniszter Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Elmondta, a tervezetet az Oktatási Hivatal (OH) vizsgálata – amely 28 külföldi egyetemből 27-nél talált problémákat – előzte meg. A felülvizsgálatot jogszerűnek és alaposnak nevezte,

azt pedig siralmasnak tartja, hogy ilyen nagy számban vannak gondok a külföldi egyetemek működési engedélyeivel,

a képzések akkreditációjával, illetve a magyar állammal való együttműködésben. Az OH ellenőrzése egyébként már tavaly megkezdődött, és a gyakorlat szerint 5 évente kerül rá sor, vagyis senkit sem ért váratlanul. "Átláthatóbb működési szabályokra van szükség, ezért terjesztettük be a parlamentnek a módosítására vonatkozó indítványát" – tette hozzá.

Lázár jelezte, hogy minden külföldi egyetem számíthat a kormányra, amely méltányosan fogja megvizsgálni a kérelmét. A kabinet azt szeretné elérni, hogy mindenki tartsa be a játékszabályokat, az ideális állapot megteremtésére pedig a következő egy év elegendő időt ad. Minden, ami ezen felül van, az "politikai hisztériakeltés", ezért Lázár azt javasolja: "mindenki higgadjon le".

Arról is beszélt, hogy a vizsgált külföldi egyetemek közül az egyetlen, amely mindennek megfelelt, egy amerikai intézmény, a magát liberálisnak tartó McDaniel College.


Kijelentette, kizárt, hogy a Közép-európai Egyetemnek (CEU) valós problémát jelentene a feltételek teljesítése. Ha mégis, az "szegénységi bizonyítvány".

Kettős mérce és Nutella

A miniszter hosszan beszélt arról, hogy a Nébih (élelmiszer-biztonsági hivatal) 96, Olaszországban és Ausztriában értékesített, azonos nevű és külsejű terméket vetett össze a Magyarországon forgalmazottal.

A minőség az esetek 70 százalékában eltért, más alapanyagokat, ételízesítőket és adalékokat, silányabb melléktermékeket használtak fel.

Példaként hozta a Nutellát, amelyből nem ugyanaz van Olaszországban, mint ami a magyar üzletekben kapható. De olyan terméket is találtak, amelyből drágábban adják a rosszabb minőségűt itthon. Közölte, hogy a V4-es partnerekkel azért küzdenek, hogy első lépésként a fogyasztók védelme érdekében a címkéken szerepeljen világos tájékoztatás az eltérésekről.

Brüsszeli játszmák

"A kormánynak komoly nyomásgyakorlásra kell felkészülnie a következő hónapokban a bevándorláspolitikája miatt az Európai Bizottság, a strasbourgi bíróság és civil szervezetek részéről" – jelentette ki Lázár János. Azt mondta, hogy az Európai Bizottság részéről a kötelező betelepítési kvóta elfogadása érdekében várható nyomásgyakorlás Magyarországon, a kormány értesülései szerint ugyanis a közeljövőben kitűzik a kvótapert.

A miniszter Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Azzal is számolnak, hogy a magyar bevándorláspolitikát érintő strasbourgi elmarasztaló döntések megszaporodnak majd a jövőben.

Ennek az lehet a célja, hogy Magyarország adja fel a határvédelmet, és engedje be az illegális bevándorlókat.


Lázár János megjegyezte, hogy mindehhez partnert is találtak Magyarországon a Magyar Helsinki Bizottság személyében, amely mára "politikai szervezetté" vált. A miniszter azt kérte a szervezettől, hogy ha valóban elvi ügynek tekintik a munkájukat, akkor a két bangladesi menedékkérő ügyében – a strasbourgi bíróság döntése alapján – neki megítélt

A már hatályos megerősített jogi határzár ügyében a miniszter megismételte: a kormány áll minden uniós vizsgálat elé, mert szerinte az megfelel a közösségi jognak. A kabinet és az EU közös munkacsoportja három hónapon át fogja vizsgálni a jogszabályt – jegyezte meg. A megszigorított jogi határzárat szerdán már alkalmazták is, nyolc menedékkérőnek a határon kell megvárnia kérelme elbírálását. A határszakaszra 324 konténert telepítettek, jelenleg 100 embert tud befogadni a tranzitzóna, de ezt készek bővíteni. A területen a felnőtteknek napi háromszori, a gyermekeknek ötszöri étkezést, továbbá teljes szociális és egészségügyi ellátást biztosítanak.

Jön a nemzeti konzultáció

Lázár János beszélt arról is, hogy a Magyarország és az EU aktuális viszonyát érintő nemzeti konzultáció kapcsán hat témakörben számít a kormány a választópolgárok támogatására. Értékelése szerint függetlenségi kérdésekről van szó, nagy vita alakult ki például arról, hogy kétsebességes legyen-e az unió, és Brüsszel vagy Magyarország határozza-e meg az adókat. "A kormány kész harcba bocsátkozni, de egyedül nem megy, ezért kérjük a magyar emberek támogatását" – fogalmazott.