Orbán Viktor: A második kerítés a legnagyobb tömeget is feltartóztatja

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta, hogy a magyar határon épülő második biztonsági kerítés, ha kell, a Törökország felől érkező legnagyobb tömegeket is feltartóztatja majd.
Vágólapra másolva!

– mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök reagált arra is, hogy Törökország részlegesen felmondta az Európai Unióval kötött migrációs egyezményt. Orbán Viktor azt mondta, hogy

"ismerve a magyar történelmet meg kell egyezni a törökökkel, de nem okos politika, ha kizárólag az ő kezükbe tesszük a biztonságunkat.

Az meg végképp nem okos politika,

Orbán Viktor azt is mondta, hogy a török megállapodással párhuzamosan gőzerővel építeni kell a kerítéseket.

A jogi határzár elfogadott szigorításáról a miniszterelnök azt mondta: a legutóbbi brüsszeli csúcstalálkozón is ismertette a változtatást, amelynek lényege, hogy egy menedékkérőnek ügye jogerős lezárultáig ellenőrzött helyen, a tranzitzónában kell maradnia. Ez "nem minősül fogságnak", mert Szerbiába bármikor vissza lehet menni – mondta. Hozzátette: "A miniszterelnökök szó nélkül tudomásul vették, amit mondtam." Megjegyezte, arra számít, hogy "a Sorosék majd jól megtámadnak bennünket".

Azzal kapcsolatban, hogy a strasbourgi bíróság szerint a magyar hatóságok jogellenesen tartottak fogva és toloncoltak ki két menedékkérőt, Orbán Viktor azt mondta: Magyarországot egy Soros György által is finanszírozott nemzetközi szervezet perelte be, és a bíróság igazat adott neki. Vagyis azt az országot "meszelték el", amelyik betartja a jogszabályokat. "Az egész egy abszurd képtelenség", ami az embercsempészek, a brüsszeli bürokraták és a Magyarországon működő, külföldi pénzből finanszírozott szervezetek összjátéka – mondta a miniszterelnök.