Felfüggesztett börtönt kapott egy afgán migráns a debreceni zavargásért

debreceni menekülttábor
Debrecen, 2015. június 25. Szögesdrót a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomásának épületei körül 2015. június 25-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az afgán férfit a debreceni táborban történt zavargások miatt találták bűnösnek. Bár a férfit jogerősen elítélték, a rongálás után rövid időn belül eltűnt. Jogi képviselője fellebbezett, de hiába.
Vágólapra másolva!

Jogerősen egy év nyolc hónap felfüggesztett börtönre ítélt a Debreceni Törvényszék kedden egy afgán férfit, aki 2015-ben részt vett a helyi menekülttáborban kitört zavargásban.

Az afgán migránst bűnösnek találták

csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva elkövetett garázdaság bűntette miatt.

A menedékkérők 2015 júliusában kitörtek a befogadóállomásról, az útra borították, felgyújtották a hulladékgyűjtők tartalmát, és több autót megrongáltak. A törvényszék ma helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az afgán férfi az eset után rövid időn belül eltűnt.

A Debreceni Járásbíróság hat vádlottat ítélt el jogerősen 2016 szeptemberében, ők egy év négy hónap és egy év nyolc hónap közötti szabadságvesztést kaptak, három-négy évre felfüggesztve. A bíróság valamennyiüket öt évre kiutasította Magyarország területéről.

Mivel az ötödrendű vádlott, A. S. védője fellebbezett az ítélet ellen, ezért hirdetett most a Debreceni Törvényszék jogerős ítéletet.

Debrecen, 2015. június 25. Szögesdrót a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadóállomásának épületei körül 2015. június 25-én Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A migránsok 2015. június 29-én délután

nagy csoportokba verődtek, hangosan kiabálva köveket, dobozokat, betondarabokat és más különféle tárgyakat dobáltak, megrongálták a tábor kerítését, ablakokat törtek be.

A befogadóállomás kerítésén kívül leállítottak két rendőrségi gépkocsit, és kövekkel megdobáltak egy magánautót.

Az időközben folyamatosan növekvő tömeg fémrudakkal és letört kerítéselemekkel is felszerelkezve kinyomult a közterületre, és felgyújtott egy műanyag kukát.

Kereszti Réka tanácselnök keddi indoklásában kiemelte, hogy

az erőszakos eseménysor súlyosan megzavarta a városrész köznyugalmát, pánik és riadalom alakult ki a lakosokban.