Megadóztatják az elektromos cigarettát

Szoros lenne Budapesten az országgyűlési választás
Vágólapra másolva!
Több határozatot is megszavazott kedden a parlament, így például módosították a jövedéki adóról szóló törvényt, egyszerűsítették a lakóházak építését, és a Monetáris Tanácsba is megválasztottak két új tagot.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés kedden több ponton is hozzányúlt az új jövedéki adóról szóló törvényhez, például három hónappal kitolták a hatálybalépését, a jogszabály ezzel július 1-jétől él. Ez azt is jelenti, hogy az a mintegy 17 ezer vállalkozás, amely jelenleg jövedékvonzatú területen dolgozik, május 15-ig nyilatkozhat arról, hogy folytatni kívánja-e ezt a tevékenységét.

A legfontosabb változás, hogy az elektromos cigaretta töltőfolyadékai közül a nikotintartalmúakat megadóztatják, ennek mértéke milliliterenként 70 forint lesz. A nem nikotintartalmú töltőfolyadékokra nem rakódik pluszteher.

Ide kapcsolódik, hogy a cigaretta ezer darabonkénti jövedéki adója is nőtt, egészen pontosan 400 forinttal, összesen 29 200 forintra.

A Parlamentben zajlik az élet Forrás: Aurimages/Philippe ROY / Aurimages/Philippe Roy

Örülhetnek a házépítők

A 300 négyzetméteresnél nagyobb lakóépületekre vonatkozó építési szabályok egyszerűsítéséről is döntött a parlament. Ennek értelmében az ilyen házak – tehát a nem kereskedelmi célú, hanem saját lakhatást biztosító épületek – esetében is elegendő lesz az egyszerű bejelentés.

Lehetőség erre csak akkor nyílik, ha az épületben egyetlen lakást alakítanak ki.

A módosítást egyébként Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtotta be. A törvény szövegébe az is bekerült, hogy a kész épület rendeltetését 5 éven belül nem lehet megváltoztatni.

Régi-új arcok a Monetáris Tanácsban

Az Országgyűlés hat évre két tagot is választott a jegybank Monetáris Tanácsába: Parragh Bianka frissen került be a testületbe, Kocziszky Györgyöt pedig újraválasztották. A parlament mindkét jelöltet 110 igen, 35 nem szavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadta el.

A Magyar Nemzeti Bank legfőbb döntéshozó szervébe azért kellett új tagot választani, mert Cinkotai János Béla mandátuma március 22-én lejár. Az ő helyét kapta meg Parragh Bianka, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa. Kocziszky György jelenleg is a Monetáris Tanács tagja, de mandátuma április 5-ével kitelik, ezt kellett most meghosszabbítani.