Megkezdődtek az állami ünnepségek

március 15. 2017 Kossuth tér
Vágólapra másolva!
Budapesten a zászlófelvonással megkezdődött az állami ünnepségsorozat az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. 
Vágólapra másolva!

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység.

Az ünnepi ceremónián Áder János mellett részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Simicskó István honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Benkő Tibor vezérkari főnök és Papp Károly országos rendőrfőkapitány. Ott voltak továbbá az állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ezután ünnepi menet indult a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol 10 óra 30 perckor kezdődik a díszünnepség.

Szolgálatban az Operatív Törzs

Megkezdte munkáját a március 15-ei központi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs - közölte a Honvédelmi Minisztérium nemzeti rendezvényszervező főosztálya szerda reggel az MTI-vel.

Az Operatív Törzsben minden érintett szerv, mások mellett a rendőrség, a meteorológiai szolgálat, a mentők, a fővárosi közlekedésfelügyelet, a katasztrófavédelem és a Magyar Honvédség képviselői vesznek részt.

A testület kora reggel óta ülésezik a Honvédelmi Minisztériumban,

és a nap végéig figyelemmel kíséri a programok zökkenőmentes lebonyolítását, valamint tájékoztatást nyújt a várható időjárásról és a közlekedést érintő kiemelt döntésekről.

Nyugodt, tavaszias idő

Az Országos Meteorológia Szolgálat reggeli előrejelzése szerint Budapest térségében egész nap többnyire tavaszias időre lehet számítani. Délelőtt még hosszabb napos időszakok lesznek, majd fokozatosan megvastagszik a felhőzet, és a délután nagy részében várhatóan felhős lesz az ég, de legfeljebb késő délutántól eshet pár csepp eső.

Élénk a szél, délutánra azonban meg is erősödhet. Az időjárás megfelel az ilyenkor szokásosnak, a legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 12 és 13 Celsius-fok között várható - tették hozzá.

Új útvonalon vonulnak

Az ünnepség után a díszmenet folytatja útját a budai Várba, de a korábbi években megszokottól eltérő útvonalon: az Astoriától a Szabad sajtó út, Március 15. tér és Széchenyi István tér érintésével a Lánchídon keresztül halad a menet, majd a Clark Ádám térről a Hunyadi János úton éri el a Dísz teret.

A Dísz téren térzenével idézik meg a korabeli hangulatot, Hadik András lovas szobránál szabadtéri táncház, a Szentháromság téren változatos programok várják az érdeklődőket. Színes programkínálattal készül a Hadtörténeti Múzeum, az Országos Levéltár, a Táncsics-börtön, a Várkert Bazár és a Magyarság Háza. Idén először a Zenetörténeti Múzeum is nyitva tartja kapuit, a Budavári Vásári Forgatagban pedig hazai finomságokat lehet kóstolni.

A tömegközlekedésben az ünnepi menetrend van érvényben, és ideiglenes korlátozásokra is készülni kell az ünnepi program fő helyszínein, a Kossuth tér és a Nemzeti Múzeum környékén, valamint a díszmenet vonulási útvonalain és a budai Várban. A közlekedési változásokról szóló bővebb tájékoztatás elérhető a rendőrség (police.hu), valamint a Budapesti Közlekedési Központ (bkk.hu) honlapján. További információ és részletes program a http://marcius15.kormany.hu oldalon található.