Bakondi: Magyarország nem enged migrációs politikájából

Idomeni, 2016. március 14. A macedón határ mellett fekvő Idomeni görög falu közelében lévő táborukból útnak indult migránsok mennek, hogy a határon emelt macedón védőkerítést megkerülve bejussanak Macedóniába 2016. március 14-én. (MTI/EPA/Nake Batev)
Vágólapra másolva!
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombati sajtótájékoztatóán kijelentette: Magyarország megfellebbezi az Emberi Jogok Európai Bíróságának közelmúltban nem jogerős döntését, amely szerint 2015-ben a déli határszakasz tranzitzónájában jogszerűtlenül tartottak fogva, majd utasítottak ki két bangladesi menedékkérőt. Azt mondta, Magyarország nem enged migrációs politikájából, mivel meggyőződése, hogy jogilag helyesen jár el, továbbá határvédelmi rendszerével nem csak a magyar, de valamennyi európai polgár biztonságát szolgálja.
Vágólapra másolva!

Bakondi Györy szerint Magyarország ebben az esetben is törvényesen bírálta el a menedékkérelmeket. A bangladesiek kiutasítása előtt a hatóságok meggyőződtek arról, hogy a célország Szerbia biztonságos harmadik ország. Bakondi György hansúlyozta, hogy a két bangladesi panaszost a megnyilvánulásaiban kizárólag migránsokat támogtó Magyar Helsinki Bizottság képviselte, amely minden fórumon részt vesz a magyar migrációs politika elleni támadásokban.

A belbiztonsági főtanácsadó ilyen támadásnak minősítette, hogy a

"kommunisták és a zöldek" március 13-án kezdeményezték az európai bizottságnál a magyar jogi határzár vizsgálatát. Valamint azt, hogy a görög és a bolgár uniós biztosok a magyar uniós támogatások megvonásával fenyegették Magyarországot, amennyiben nem változtat migrációs politikáján.

A kormányfő belbiztonsági főtanácsadója arról is beszélt, hogy még mindig keresik azt a 18 éves marokkói és 22 éves algériai férfit, akik március 16-án szöktek meg a kiskunhalasi őrzött szállásról, egy feltehetően összehangolt, csoportos kitörési kísérlet során.

Bakondi György sajtótájékoztatóján migrációval kapcsolatos adatokat is megosztott.

A déli határszakaszon az idén 7204-en próbálták meg tiltott módon átlépni a határt, közülük 4472 embert feltartóztattak, 2740-et pedig visszafordítottak.

Ugyanakkor a magyar hatóságokhoz az idén eddig 1134 menekültügyi kérelmet nyújtottak be a múlt évi harmincezer után. A hatóságok 2017-ben 54 kérelmezőnek adták meg a nemzetközi védelmet. 13 ember menekült-, 36 oltalmazotti, 5 pedig befogadott státuszt kapott. Embercsempészet gyanúja miatt az idén 35 emberrel szemben indult eljárás, a tavalyi több mint 250 hasonló eset után.

Bakondi György kérdésekre válaszolva elmondta, a javuló időjárás, valamint az Európai Unió és Törökország között éleződő konfliktus miatt

az illegális bevándorlók számának növekedésére számítanak.

Forrás: MTI/EPA/Nake Batev