Kósa Lajos: Az eltűnt milliárdok az MSZP kasszájában végezték

Kósa Lajos
Budapest, 2017. február 20. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője reagál a miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. február 20-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A csődöt jelentő Szeviép cégről is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben. A cég többmilliárdos adósságot hátrahagyva ment csődbe, így tönkretéve több száz vállalkozót. A cég több szálon is kötődik az MSZP-hez.
Vágólapra másolva!

379 kisvállalkozót tett tönkre a Szeviép, amely mintegy 11 milliárd forint adósságot hagyott maga mögött, erről beszélt Kósa Lajos frakcióvezető. Az adóhatóság 2013-ban csődbűncselekmény miatt nyomozást indított, a büntetőeljárás most is zajlik a cégvezetőkkel szemben, akik több szálon kötődnek a szocialistákhoz, kiemelten Ujhelyi Istvánhoz, az MSZP alelnökéhez.

11 milliárdos tartozással ment csődbe a Szeviép

Mint arról az Origo beszámolt, több száz kisvállalkozót tett tönkre az építkezési projektekkel foglalkozó Szeviép évekkel ezelőtti bedőlése. A büntetőügy napjainkban is zajlik. A károsultakat képviselő ügyvéd szerint a több mint 11 milliárdos tartozást maga után hagyó vállalkozás központi szerepet tölthetett be az MSZP finanszírozásában. A cég az alvállalkozók segítségével tolhatta ki a pénzeket Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő sofőrjének. Botka László egyébként a mai napig egy önkormányzati cég élén tartja Ujhelyi volt sofőrjét, akin keresztül eltűnt a pénz egy jelentős része.

"Eltűnt milliárdok az MSZP kasszájában"

Közölte, amikor a Szeviép a nagy pénzeket kapta, egy olyan ember volt az aláírási joggal rendelkező vezetője, aki Botka László szegedi szocialista polgármesterrel is szoros kapcsolatot ápolt, Ujhelyi Istvánnak pedig üzlettársa volt. Kósa Lajos szerint a mostani tárgyalásokon kiderült: "az eltűnt milliárdok az MSZP kasszájában végezték". A Szeviép alvállalkozóinak képviselője azt mondta, hogy a cég milliárdokat nem fizetett ki nekik, miközben a Szeviép több nagyberuházáskor olyan cégeket segített kölcsönökkel, amelyek Ujhelyi Istvánhoz köthetőek – mondta.

Botka Lászlóig érhetnek a Szeviép-botrány szálai Forrás: MTI/Mohai Balázs

A tárgyaláson elhangzottakat idézve közölte,

a szegedi uniós beruházásokat kivétel nélkül a Szeviép vitte el,

amely az alvállalkozókkal megcsináltatta a munkát, de őket nem fizette ki, "helyette kitolta a pénzeket Ujhelyi István sofőrjének és a cégének". 2008-tól 2010-ig heti, havi rendszerességgel milliós és tízmilliós nagyságrendben, összességben félmilliárd forintot "talicskáztak ki" ebből a cégcsoportból – tette hozzá.

Kósa Lajos ugyancsak a tárgyalásról idézve közölte, a Szeviép cégcsoporttól a pénzek különböző baloldali pártokhoz, elsősorban az MSZP-hez és az MDF-hez vándoroltak. A frakcióvezető szerint miközben a szocialisták előszeretettel vagdalkoznak a korrupcióval, nem válaszolnak arra, hogy a Szeviéptől elvitt pénzek valóban hozzájuk kerültek-e. De hallgatnak a 4-es metró kapcsán is – mondta.

Ujhelyi István sofőrje is belekeveredett a botrányba Fotó: Origo

Tuzson: Ilyen visszaélések soha korábban nem voltak

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint ez az ügy azt mutatja,

hogyan működött 2010 előtt Magyarország.

A metróaktákból is látszik – folytatta –, hogy azok a pénzek, amelyeket közcélra kellett volna fordítani, máshova vándoroltak, vagy a fővárosi önkormányzat, vagy a szocialisták környékére. Hangsúlyozta, keményen fel kell lépni ezekkel az ügyekkel szemben; az ügyészségnek, a bíróságnak az a feladata, hogy igazságot szolgáltasson.

Szerinte azok szoktak korrupció ügyében a legjobban kiabálni, akik sárosak. Ilyen nagymértékű visszaélések soha korábban nem voltak – hangoztatta. Tuzson Bence azt is mondta, a pénzek útját meg kell találni, tudni kell, kik a felelősök, és a pénzeket vissza kell szerezni az országnak.

Az MSZP-közleményben reagált, azt írják, "a szegedi önkormányzat, Botka László vezetése alatt, semmilyen szerződéses kapcsolatban nem állt a Szeviép nevű céggel".