Gyurcsány szerint Botka nem akar összefogást

betyársereg romantikus erőszak tüntetés parlament gyurcsány ferenc dk élőláncc
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció kongresszusán megüzente Botka Lászlónak, tudomásul vették, hogy sem ő, sem pedig a szocialisták nem akarnak összefogást. A volt kormányfő nem ijed meg, ki tudnak állítani 106 jelöltet az országgyűlési választásokra. Világossá tette, hogy hiába is kérik, nem vonul vissza a politikától.
Vágólapra másolva!

A Demokratikus Koalíció megértette, hogy Botka László vezetésével az MSZP önálló listán fog indulni a választásokon. Ha így akarjátok, így lesz! – üzente Gyurcsány Ferenc a szocialistáknak. A DK ma tartja a hetedik, egyben tisztújító kongresszusát Budapesten a Millenárison, a volt miniszterelnök itt mondott beszédet.

Ebben világossá tette, hogy hiába is próbálják meg rászorítani, nem vonul vissza a politikától, mert esküt tett félmillió embernek, hogy képviselni fogja őket, ezt pedig nem szegi meg.

Figyelmeztette az MSZP-t, hogy a DK továbbra is azt vallja, hogy bár lehet, hogy több a zászló, de egy a tábor, vagyis a baloldali ellenzéknek közös jelölteket kellene állítania. "Egy az egy ellen, ez a mi javaslatunk" - emelte ki.

Gyurcsánynak vannak saját barátai Fotó: Polyák Attila - Origo

Gyurcsány arról is beszélt, hogy nincs sértődés vagy féltékenység, de szerinte ha valaki most azzal van elfoglalva, hogy ki mit mondott tíz évvel ezelőtt (Botka László február közepén az évértékelőjében a DK elnökének címezve úgy fogalmazott, hogy Gyurcsány belehazudott a választók szemébe, ezért ideje visszavonulót fújnia), az nem érti a jelenlegi helyzetet.

Ez azonban sokat nem jelent, mivel a DK is ki tud állítani 106 egyéni jelöltet, Gyurcsány pedig magabiztos, hogy sikerre tudja vezetni a pártot 2018-ban.

Feri és a mókusok

A DK elnöke kitért a Momentum Mozgalom felbukkanására is. Azt mondta, hogy az olimpiaellenes kampánnyal berobbanó csoport kihívás, de ő örül neki, mert ez jobb munkára sarkalja a DK-t.

Egyúttal felszólított mindenkit, hogy helyi és országos szinten is kezdjék el petíciókkal bombázni a vezetést, "népakarat-cunamit" akar látni. Éppen ezért a DK támogatja az LMP és a Párbeszéd népszavazási kezdeményezését is.

A DK a Momentumra is gondol Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Megátalkodott európai

A volt miniszterelnök a belpolitika után a nemzetközi térben is elhelyezte a DK-t. Közölte, hogy ő mélyen hisz az Európai Egyesült Államok eszményében, és forint helyett euróval akar fizetni.

Nem azért, mert hazaáruló lenne, hanem mert épeszű és "megátalkodott európai".

Ugyanakkor elutasította az alapjövedelem bevezetését, szerinte az csupán egy szép álom, hogy majd otthon ül mindenki, és magától jön a pénz. A DK inkább többkulcsos adórendszert akar, tisztességes béreket és nyugdíjakat, meg persze jó egészségügyet. Gyurcsány megjegyezte, hogy igaz, hogy ő ki tudná fizetni a magánkórházi ellátást is, de nem hagyja, hogy a vagyonával revolverezzék. Mint ahogy azt sem, hogy bárki a 2004-2009 közötti kormányzását támadja. "A mi életünk legsikeresebb időszaka volt, ebben a pártban vannak azok, nem máshol, akik akkor minden jót megteremtettek: nyugdíjkorrekciót, ingyentankönyvet és sok száz új iskolát" - állította.