Áprilisban jön a fizetésemelés az állami cégeknél

Fónagy János államtitkár FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré politikus sajtótájékoztató SZEMÉLY Budapest, 2014. június 16.
Fónagy János parlamenti államtitkár a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államt
Budapest, 2014. június 16. Fónagy János parlamenti államtitkár a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkárainak bemutatkozó sajtótájékoztatóján a minisztériumban 2014. június 16-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára bejelentette, hogy várhatóan áprilisban kapják meg a megemelt fizetést az állami cégeknél dolgozók. 2017-ben átlagosan 13 százalékkal kapnak többet.
Vágólapra másolva!

Fontos bejelentést tett ma a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára parlamenti sajtótájékoztatóján. Fónagy János azt mondta, hogy az állami dolgozók várhatóan már áprilisban megkapják fizetésemelésüket.

Az új összeget ráadásul januárig visszamenőleg is kifizetik.

A bérmegállapodás három évre szól, amely

  • 2017-ben átlagosan 13 százalékos,
  • 2018-ban 12 százalékos,
  • 2019-ben 5 százalékos bérfejlesztést irányoz elő.

Az összesen 30 százalékos emelésben benne van a minimálbér és szakmunkás-bérmininimum kötelező emelése is.

A minimálbér 15 százalékkal, a szakmunkás-bérminimum 25 százalékkal emelkedett.

Fónagy János elmondta azt is, hogy

a 220-ból 79 többségi állami tulajdonú vállalat jelezte,

hogy saját forrásból nem tudja megvalósítani a bérfejlesztést.

Fónagy János parlamenti államtitkár Forrás: MTI/Mohai Balázs

Nekik a költségvetésből 2017-ben mintegy 40 milliárd forintot, egy évvel később 45,6 milliárd forintot, míg 2019-ben további 26,3 milliárd forintot biztosítanak erre a célra.

Ez összesen 111,9 milliárd forint.

Hogy pontosan hol mekkora emelés várható, egyelőre nem tudni. Annyit viszont elárult az államtitkár, hogy a Magyar Postánál 33-34 százalékos bérfejlesztés lesz 3 év alatt,

ahol a 30 százalék feletti részt a posta saját erőből finanszírozza.

A Magyar Villamos Műveknél még nincs megállapodás, a tárgyalások alapján 18-20 százalékos béremelés lehet 3 év alatt a cégnél

Az államtitkár szerint a béremelés a munkaerő megtartását, hiányszakmáknál a munkaerő pótlását és a megfelelő képzettséggel rendelkező dolgozók megbecsülését szolgálja.