Fazekas: Elfogadhatatlan az élelmiszerek kettős minősége

Vágólapra másolva!
A földművelésügyi miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy az élelmiszerek minőségével kapcsolatban egyes cégek másodrendű uniós állampolgároknak tartják a kelet-közép-európai lakosokat.
Vágólapra másolva!

Fazekas Sándor "vérlázítónak" nevezte, hogy bizonyos nagyvállalatok Európa különböző országaiban ugyanazon márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszert forgalmaznak.

Azt mondta, ahogy minden európainak, a magyar fogyasztóknak is joguk van ahhoz, hogy a reklámokkal összhangban, megbízható minőségű árut vásároljanak.

Szerinte a problémát nem elég fogyasztóvédelmi kérdésként kezelni, mivel az élelmiszerek minősége bizalmi és erkölcsi kérdés, a vásárlók megtévesztése pedig tisztességtelen piaci magatartás.

Azt mondta, Magyarország álláspontja, hogy

konkrét jogi keretrendszerre van szükség

számonkérhetőséggel és elszámoltathatósággal.

Több ország is támogatja azt a magyar álláspontot, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg a kérdést, és alkosson olyan uniós jogszabályokat, amelyek számon kérhetik az élelmiszerek minőségbeli különbözőségét. Az új jogszabályoknak biztosítaniuk kell, hogy a közösség területén egy gyártó ugyanazon termékét ugyanolyan minőségben vásárolhassák meg a tagországok fogyasztói.

Szlovákia és Magyarország hétfőn jelentette be, hogy közös előterjesztésben kéri az élelmiszerek Európai Unión belüli kettős minőségének megtárgyalását, valamint az ennek visszaszorításához szükséges jogi eszközök kialakítását.