Szakértő: A németek lélekben egyetértenek Orbán Viktor politikájával

Vágólapra másolva!
A migránsok ügye is fontos téma volt a németországi, Saar-vidéki választási kampányban. Maurer Szemere, a a Századvég választási szakértője a 888.hu-nak azt mondta: "a német emberek lélekben egyetértenek Orbán Viktor politikájával".
Vágólapra másolva!

Maurer Szemere a 888.hu-nak adott interjúban azt mondta, szerinte a németek stabilitást akarnak és az eddig követett politika folytatását. A gazdaság és a költségvetés rendbetételét, a hiány leszorítását, munkahelyteremtést, stabilitást, rendet. Az egyébként konzervatív Saar-vidéken ugyanakkor kialakult egy Merkellel szembeni protesthangulat, még akkor is, ha ott nem kórházakban, iskolákban, tornatermekben helyezték el, hanem elhagyott épületekbe gyűjtötték össze a kvóta alapján hozzájuk küldött migránsokat, és aztán onnan osztották szét őket.

A mai napig sincs igazából keveredés, illetve nagyon minimális a közvetlen kontaktusok száma. Így értékelték a menekültpolitika hatékony kezelését" – mondta Maurer Szemere.

Ugyanakkor a szakértő szerint tudathasadásos állapot van a választók fejében. Míg helyi szinten díjazták azt, hogy jól kezelték a menekültkérdést, mert tőlük távol helyezték el a migránsokat, addig szövetségi-országos szinten teljesen elítélik Merkel politikáját, hogy

A szakértő szerint az aktivisták arról beszéltek, hogy ez egy óriási probléma, Merkel kudarcot vallott, ezért vált az integráció kifejezés teljesen tabutémává vált Németországban.

Maurer Szemere szerint még nem mondják ki nyíltan, de mindenki tudja, hogy azt, amit eddig Merkel csinált, nem lehet tovább folytatni. A közvélemény-kutatások alapján az embereket a bevándorlás problémája foglalkoztatja leginkább, ezt követi a biztonság kérdése.

– jegyezte meg a Századvég szakértője.