Vágólapra másolva!
Ugyan hivatalosan csak 2017 végére fejeződik be a Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciója - látogatható pedig csak 2018 őszétől lesz - pénteken Baán László főigazgató megmutatta a sajtónak, hol tartanak a felújítás munkálataival; a Román Csarnok és a Michelangelo-terem már most olyan látványos és díszes terek, hogy tátva maradt a szánk. 70 (!) évig voltak elzárva a látogatók elől, csak a Múzeum itt dolgozó könyvelői láthatták, és itt foglalt helyet sok-sok tonna Salgó polc is.
Vágólapra másolva!

Kattintva képgalériánkban kedvére csemegézhet exkluzív fényképek közül. Fotó: Polyák Attila - Origo

A Liget Budapest Projekt keretében zajló felújítás központi eleme a közönség elől 70 éve elzárt Román csarnok rekonstrukciója, de más, az elmúlt évtizedekben raktárként használt történelmi kiállítóterek is újra betölthetik majd eredeti funkciójukat - közölte a múzeum pénteki sajtóbejárásán Baán László főigazgató; miközben végigvezette az újságírókat a felállványzott termeken elmondta: a 2. világháborúban bombatalálatot kapott Román csarnok az utóbbi évekig tényleg raktárként működött, a csaknem 900 négyzetméteres teremben tárolták a Régi Képtár festményeinek egy részét, valamint a gyűjteményben őrzött gipszmásolatokat.

A csarnokban most padlófűtést és klimatizálást építenek ki, miközben elvégzik a műemléki rekonstrukciót is. Fotó: Polyák Attila - Origo

A megújult Román Csarnokot a tervek szerint már a Szépművészeti megnyitása előtt, 2018 tavaszán bemutatják a közönségnek - árulta el a főigazgató. Kőszegi Antal főmérnök elmondása szerint a Román Csarnok az úgynevezett freiburgi kapun át ismét az épület keresztirányú tengelyének része lesz, a Reneszánsz és a Barokk Csarnokokkal együtt.

Kőszegi Antal főmérnök büszkén mutatja az évtizedekig rejtve tartott falfestmények rekonstrukciójának fázisait. Fotó: Polyák Attila - Origo

Baán László hangsúlyozta, hogy a csaknem 10 milliárd forintos beruházás keretében korszerűsítik az elavult fűtőrendszert, elvégzik a komplex akadálymentesítést, klimatizálják a kiállítóterek egy részét, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket, korszerű restaurátor- és raktárműhelyeket alakítanak ki. Emellett új teherliftet építenek be, a felújított és szigetelt tetőre napelemeket és napkollektorokat helyeznek, valamint modern műtárgyszállítási folyósokat is kialakítanak.

Baán László szerint az eddig raktárként használt terek - immár kiállítóhelységként - akadálymentesek és klimatizáltak lesznek - utóbbi a műkincsek állagának megőrzése miatt is fontos. Fotó: Polyák Attila - Origo

A Szépművészeti átfogó felújítása 14 ezer négyzetmétert érint, ami az épület alapterületének mintegy 40 százaléka; a beruházásnak köszönhetően a Román csarnokkal együtt 2000 négyzetméterrel nő a kiállítóterek nagysága. Több, az elmúlt évtizedekben raktárként használt történelmi kiállítótér is visszakapja eredeti funkcióját; ilyen a hossztengely csarnoksorát záró Michelangelo terem is. Ez az a hely, ahol a múzeum könyvelői kaptak helyet a 70-es években, a termet egyszerűen félbevágták vasbeton födémmel, így biztosítva a bent dolgozók épségét valamint azt, hogy ne is emlékeztessen eredeti funciójára.

Baán László beszámolója szerint nemcsak a kiállítóterek összterülete nő, de az épület jobban kiszolgálja majd a közönséget is: az áthelyezett Egyiptomi gyűjtemény helyén melegkonyhás étterem nyílik, sokszorosára növelik a ruhatárak kapacitását, és jelentősen nagyobb teret kap a múzeumpedagógia is.

Sajtóbejárás a Szépművészeti Múzeumban 2017. 02. 10. Fotó: Polyák Attila - Origo

Az épület 2018 őszétől a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria 19. század előtti gyűjteményeiből rendezett új állandó kiállításnak, valamint időszaki tárlatoknak ad majd otthont - mondta el a főigazgató.