Pénzbüntetésre ítélték a volt budapesti rendőrfőkapitányt

Rendőri vezetők pere Megrovás helyett négyszázezer forintos pénzbírságot kapott Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány, Bene László korábbi országos rendőrfőkapitány felmentésén viszont nem változtattak
Megrovás helyett négyszázezer forintos pénzbírságot kapott Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány, Bene László korábbi országos rendőrfőkapitány felmentésén viszont nem változtattak. 2017.02.13.
Vágólapra másolva!
Megrovás helyett négyszázezer forintos pénzbüntetést kapott Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány, Bene László korábbi országos rendőrfőkapitány felmentésén viszont nem változtattak. Jogerős ítélet született a rendőri vezetők perében.
Vágólapra másolva!

Csak részleteiben változtatta meg a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa hétfőn a rendőri vezetők ügyében hozott korábbi ítéletet.

A jogerős ítélet szerint Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány, mint másodrendű vádlott, 400 ezer forintos büntetést kap, vagy 200 nap letöltendő szabadságvesztést – ha a büntetést nem fizeti meg. Ezzel felülírták az elsőfokú, megrovásról szóló ítéletet.

Rendőri vezetők a vádlottak padján Fotó: Polyák Attila - Origo

Bene László elsőrendű vádlott felmentéséről szóló ítéletén nem változtatott a katonai tanács, ahogy a beidézett rendőri vezetők többségénél is változatlan maradt az elsőfokú felmentő ítélet.

Dobozi Józsefet, a Rebisz korábbi parancsnokát szintén felmentették, ahogy felmentést kapott az ötödrendű vádlott is, aki egy baranyai rebiszes századot vezényelt a tévészékház elé, a székház 2006. szeptemberi ostromakor.

Maradt a megrovás

A negyedrendű vádlott, aki a székház védelmét nem megfelelően látta el, és a bíróság szerint lényegében feladta az épületet, megrovást és 150 ezer forintos pénzbírságot kapott.

A Magyar Televízió székházának 2006. szeptemberi ostroma miatt az ügyészség három tábornok és 11 tiszt ellen emelt vádat – őket intézkedés elmulasztásával és parancs iránti engedetlenséggel vádolták meg.

A per több mint 100 tárgyalási napot vett igénybe a jogerős döntés meghozataláig.

Megrovás helyett négyszázezer forintos pénzbírságot kapott Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány, Bene László korábbi országos rendőrfőkapitány felmentésén viszont nem változtattak. Fotó: Polyák Attila - Origo

A Kúriához mennek

A tárgyalás után a Gergényit képviselő ügyvéd nyilatkozott a sajtónak: Gulyás Gábor szerint

védence nem követett el semmiféle bűncselekményt,

ezért a másodfokú ítélet ellen a Kúriánál keresnek jogorvoslatot. Az Origo kérdésére ugyanakkor hozzátette, a 400 ezer forintos pénzbüntetést mindenképpen kifizezik. Az ítélethirdetést egyébként élesen és hangosdan bírálta egy, a hallgatóság soraiban ülő férfi is - csak ő éppen súlyosbítást követelt. A magát a 2006-os rendőri visszaélések áldozatának tartó férfi szerint a bírósági ítélet botrányos, a vádlottak mind bűnösök, akiknek szerinte életfogytiglan járna.

Bosszú

Az MTV-székház ostromakor több mint száz rendőr sérült meg, és közel százan szenvedtek sérüléseket a következő napok demonstrációin is. Részben ezzel magyarázható, hogy az október 23-i tömegrendezvényeken sok rendőr bosszúvágytól vezérelve, a szükségesnél sokkal durvábban lépett fel, elöljáróik pedig nem akadályozták és nem is szankcionálták a túlkapásokat.

A rendőrattak és az október 23-i zavargások során közel 200 fő sérült meg, közülük pedig 16 főt súlyos vagy később maradandónak bizonyuló sebesüléssel vittek kórházba.

A legkomolyabb sebeket gumilövedékek okozták, volt, aki fél szemét is elvesztette egy lövedéktől, de nyílt hasi sérülést és szétroncsolódott ujjakat is el kellett látni a rohamrendőrök fellépése után.

Hiába fellebbeztek

A Fővárosi Ítélőtábla 2015 októberi, enyhének tartott döntése ellen a vádhatóság fellebbezett – a per így tavaly novemberben folytatódott.

Csiha Gábor ügyész ekkor felfüggesztett, de priusszal nem járó börtönbüntetést kért az érintettek többségére, köztük Gergényi Péter volt budapesti rendőr-főkapitányra, az ügy másodrendű vádlottjára.

Csiha perbeszédében elmondta,

a vádlottak szervezetlen fellépése hozzájárult ahhoz, hogy a tévészékház ostrománál csak pánikba esett, hiányos felszerelésű rendőrök védték ideig-óráig az épületet.


Az ötletszerű döntésekről tanúskodik az ügyet ismertető hatósági jelentés is. Az ügyész szerint a vádlottak amiatt is bűnösek, hogy saját hatáskörben később nem büntették meg az október 23-án már brutálisan fellépő, civileket verő rebiszeseket.Nem lett következménye annak sem, hogy a rendőrök azonosítószám nélkül akcióztak.

Az ügyész lényegében azt rótta Gergényi Péter terhére: tudnia kellett volna, hogy a tévészékházhoz kirendelt negyedrendű vádllott, M. Gábor helyszínparancsnok nem hajtja végre az épület megvédésére vonatkozó parancsot – Gergényi mégsem tett érdemi intézkedéseket a parancs végrehajtásáért.

Díjazták érte

Gergényi felelősségét egyébként korábban Bene László, a mostani per elsőrendű vádlottja is elismerte. A volt rendőr-főkapitány ettől függetlenül 2006 novemberében Budapestért díjat kapott Demszky Gábor akkori főpolgármestertől – igaz, a kitüntetést öt évvel később visszavonták.