Orbán Viktor ma tárgyal Tarlós Istvánnal és Borkai Zsolttal az olimpiáról

Orbán Viktor; Semjén Zsolt
Budapest, 2017. február 20. Orbán Viktor miniszterelnök (j) felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. február 20-án. Mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Kora este egyeztet egymással Orbán Viktor és Tarlós István, várhatóan a pályázat sorsáról döntenek.
Vágólapra másolva!

Várhatóan kora este egyeztet egymással Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István, főpolgármester és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a 2024-es budapesti olimpia jövőjéről. A fővárosi közgyűlés szerint kérdéses, van-e értelme fenntartani az olimpiai pályázatot.

A Fővárosi Közgyűlés egyébként szerdán kérte föl arra a a főpolgármestert, hogy minél hamarabb kezdje meg az egyeztetéseket a hazai rendezésű nyári játékok jövőjéről.

Szertefoszlott a nemzeti egység

A budapesti 2024-es olimpia rendezése azt követően került veszélybe, hogy Momentum Mozgalom a baloldali pártokkal közösen aláírásgyűjtésbe és ellenkampányba kezdett a játékok ellen. Az ebben az ügyben korábban meglévő nemzeti egység ezzel gyakorlatilag pár hét alatt szertefoszlott, így pedig rendkívül kockázatos dolog beszállni a rendezésbe. Ráadásul tudvalévő volt, hogy a Nemzetközi Olimpia Bizottság ezekben a hetekben tart felmérést az olimpia támogatottságáról.

A Nemzetközi Olimpia Bizottság többször is nyilvánvalóvá tette, hogy azoknak az országoknak a pályázatát nem támogatja, ahol nincsen meg a nemzeti egység ebben a kérdésben. A NOB számára keserű tapasztalatot jelentettek a 2016-os riói játékok, ahol arra is volt precedens, hogy a tüntetőktől kellett elzárni az olimpiai láng útját. Az országban emellett több tízezres tüntetések voltak az olimpia ellen, amit a NOB értelemszerűen a jövőben el akar kerülni.

Kihátráltak

A baloldali pártok, leszámítva az LMP-t korábban egyértelműen kiállt az olimpia mellett. Az elmúlt hetekben, azonban politikai számításból kihátrált a játékok mögül, így a korábbi egység megbomlott. Egy ilyen környezetben pedig a kormány már nem vállalhatja teljes mellszélességgel az olimpia megrendezését.

Úgy tudjuk, hogy a Fidesz elnöksége is ülést tart délután. Egyre valószínűbb, hogy a kormány javaslatot tesz a fővárosnak és a MOB-nak az olimpiai pályázat visszavonására.