Jelentős enyhülés vet véget a csúszkálásnak

gyalogos havas IDŐJÁRÁS járókelő SZEMÉLY
Szerdán is országosan sok felé várható enyhe havazás, főleg ónos eső.
Vágólapra másolva!
Az ónos eső ugyan az ország nagy részén elvonult, de sokfelé csúsztak még az utak. A köd és a hirtelen olvadás is okozott gondott. A köd sokfelé marad, de az egyere melegebb időnek köszönhetően már legfeljebb az el nem takarított latyak csúszhat.
Vágólapra másolva!

Az ónos eső átvonult az országon, a meteorológiai szolgálat már csak Borsodra adott ki első fokú figyelmeztetést ónos szitálás miatt.

Figyelmeztetés ónos esőre Forrás: met.hu

Délelőtt azonban még gyalogosoknak, autósoknak egyaránt okozott gondott a jég.

Volt olyan kollégánk, aki a negyed óra alatt tett meg kétszáz métert a tükörsimára fagyott lejtős úton.

A lépcsőket, lejtőket a jég mellett az olvadó latyak is életveszélyessé tette.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A hegyes-dombos területeken még délelőtt is sok baleset történt.

Heves megyében tömegkarambol bénította meg az M3-as forgalmát, de Komárom-Esztergom megyében is több közúti baleset történt. Kamionok csúsztak meg és akadtak el a lefagyott úton Tinnye és Pilisjászfalu között, illetve Bajna környékén a szerpentinen.

Jég után víz

Az enyhülés meghozta az olvadást, így több helyen a magasabb területekről lezúduló víz okozott gondot.

A Baranya megyei Görcsöny településen öt családi házat kellett veszélyeztetett. A lakóházakat kétszáz homokzsákkal védték meg, anyagi kár nem keletkezett - közölte a katasztrófavédelem.

A csapadék Pest megyében is több településen – köztük Érden, Törökbálinton, Gyömrőn, Dabason, Százhalombattán, Tökölön, Monoron, Szigetszentmiklóson – öntött el pincéket és lakóházakat.

A jövő héten viszik el a szemetet a fővárosban

A jeges és megközelíthetetlen utcák miatt e héten elmaradt hulladékszállításokat a jövő héten pótolja a Fővárosi Közterület-fenntartó.

A társaság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, hogy ezúttal

a tartályok mellé zsákokban kihelyezett plusz kommunális hulladékot is elszállítják

a szokásos napokon.

Tíz foknál is melegebb lehet a hétvégén

Többfelé plusz 10 Celsius-foknál is melegebb lehet a hétvégén, de északon, északkeleten inkább csak pár fokkal fagypont felett alakulnak a maximumok. Emellett napsütés és eső is várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzésből.

Pénteken északkeleten, északon többnyire borult, párás, néhol tartósan ködös idő lesz, másutt hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap. Napközben már csak néhol lehet kisebb eső. Megélénkül, többfelé meg is erősödik a szél, de északkeleten, északon többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 6 fok között valószínű.

A nappali maximumok általában 7 és 13,

de északon, északkeleten csak 2 és 7 fok között alakulnak.

Szombaton változóan, északon, északkeleten erősen felhős idő valószínű, majd estétől nyugat felől beborul az ég. Szórványosan fordulhat elő eső, zápor. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 4, napközben többnyire 7 és 12, északkeleten 2 és 5 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap délelőtt főleg az ország középső részén és keleten, estétől a Dél-Dunántúlon valószínű eső, zápor. Emellett többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között valószínű. A nappali maximumok általában 6 és 11, északkeleten 2 és 5 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.