Megválasztották Bándi Gyulát zöldombudsmannak

Vágólapra másolva!
Megválasztotta az Országgyűlés kedden Bándi Gyula környezetjogászt, egyetemi tanárt a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettesnek.
Vágólapra másolva!

Székely László ombudsman jelöltje 178 igen és 5 nem szavazatot kapott az Országgyűlés titkos voksolásán. Egy képviselő tartózkodott. Bándi Gyula megválasztásához az összes parlamenti képviselő legalább kétharmadának támogató szavazatára volt szükség.

Bándi Gyula környezetjogász, egyetemi tanár kinevezése a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettesi posztra hat évre szól,

megválasztásával a szakember hivatalba is lépett.

Bándi Gyula 1955-ben született Budapesten, 1978-ban végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

2014-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia doktora, tagja, illetve tagja volt az MTA környezettudományi és közigazgatás-tudományi bizottságainak.

Elnöke volt a Magyar Jogász Egylet Környezetvédelmi Jogi Bizottságának, alelnöke a Magyar Bioetikai Társaságnak, a Magyar Jogász Egylet Tudományos és Oktatási Bizottságának, korábban az ELTE-n, jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanít, valamint tanszékvezető, de volt a jogi kar dékánja is.

Az EU Környezetjog Jean Monnet Professzora, megkapta a Környezetvédelmi életműdíjat - a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének szakmai elismerését -, tavaly pedig a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét.

A jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes posztjára azért kellett új személyt választani, mert az Országgyűlés 2016. december 1-jei hatállyal alkotmánybíróvá választotta Szabó Marcelt, akinek ezért le kellett mondania a 2012 októberétől betöltött helyettesi posztjáról.