Megéri gazdaságinformatikusnak tanulni?

gazdaságinformatikus
gazdaságinformatikus
Vágólapra másolva!
Mivel foglalkozik valójában egy gazdaságinformatikus szakon végzett pályakezdő? Mennyi a kezdőbére? És mi a különbség két eltérő intézmény azonos képzése között?
Vágólapra másolva!

Hallgatókat kérdeztünk az Educatio oktatási szakkiállításon arról, mire számíthat, aki a szakra jelentkezik. Ugyanis az elmúlt évek első helyes jelentkezési statisztikái alapján a gazdaságinformatikus szak egyike a legnépszerűbb képzéseknek. Az összes jelentkező ezen a szakon:

  • 2014-ben 3528 fő
  • 2015-ben 3711 fő
  • 2016-ban 3346 fő

volt.

De mit ad a képzés?

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik képesek az információs társadalom feltétel- és értékrendszerében a valós üzleti folyamatok, a folyamatokban rejlő problémák megértésére és megoldására.

A képzési idő 7 félév, vagyis 3 és fél év.

Folyamatokat támogató informatikai feladatokat menedzselnek, és az információtechnológia korszerű lehetőségeit kihasználva a szervezetek tudásbázisát és üzleti intelligenciáját növelik. A szakmai gyakorlat egyéni vagy csoportmunkában erre alkalmas szervezetnél vagy a felsőoktatási intézményi gyakorlóhelyen teljesítendő

legalább nyolc hétig tartó, 320 igazolt munkaórát tartalmazó, projektstruktúrájú gyakorlat.

Mégis, mennyit keresnek?

Egy gazdaságinformatikusként végző hallgató nettó 250 ezer forintos kezdő fizetésre számíthat egy soproni egyetemista szerint. Véleményét osztja fővárosban tanuló diáktársa, aki szintén legalább 250 ezer forintot jelölt meg kezdő bérként. Velük szemben egy debreceni hallgató mindössze körülbelül 170 ezer forintot mondott, azt is bruttóban.

A felmérés ezzel szemben bruttó 266 ezer forintot hozott ki átlagos kezdő bérnek 2013-ban, ami nettóban körülbelül 177 ezer forint körül lehetett – természetesen, ahogy a többi szakhoz hasonlóan, az elmúlt három évben itt is nőhettek a keresetek.