Felfüggeszti a szerződéseket a Budapest 2024

Vágólapra másolva!
A Budapest 2024 olimpiai pályázat vezetése szerint az olimpiaellenes aláírásgyűjtés hatására jelentősen csökkentek Magyarország esélyei arra, hogy ötkarikás játékokat rendezhessen. A baloldali pártok teljes pálfordulása miatt esélytelenné vált az addig kifejezetten esélyesnek tűnő, budapesti olimpiai pályázat.
Vágólapra másolva!

A pályázat vezetése közleményében azt írja: "Az elmúlt hetekben egy közös nemzeti ügyből pártpolitikai vita lett. Felbomlott a magyar olimpiát támogató politikai egység, márpedig egységes politikai és közösségi támogatás nélkül Budapestnek nincs esélye olimpiát nyerni a világ legnagyobb és leggazdagabb városai közé tartozó Párizzsal és Los Angelesszel szemben."

Azt is írják: "amíg nem derül ki egyértelműen, hogy helyreállítható-e a budapesti olimpia egységes támogatottsága,

a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. felfüggeszti a megkötött szerződéseket, új megrendelést nem ad ki,

és nem használja fel a pályázatra elkülönített költségvetést".

A közlemény szerint a kétéves pályázati folyamat háromnegyede már eltelt, ugyanakkor a teljes pályázati költségvetésnek a felét kellett csak felhasználni.

Arról is írnak, hogy 2015 júniusában a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése egyhangú szavazással döntött arról, hogy Budapest pályázzon a 2024-es olimpia és paralimpia rendezési jogára, ezt követően Budapest közgyűlése 93 százalékos szavazattöbbséggel, egyetlen nem és egyetlen tartózkodás mellett huszonöt igen szavazattal döntött a kandidálás mellett. Ezt a döntést

egyhangúlag támogatták a Fővárosi Közgyűlésben

a Fidesz–KDNP, az MSZP, a Jobbik és az Együtt–PM színeiben megválasztott képviselők – írták.

A közlemény szerint "a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közepes méretű nagyvárosokra szabott új reformja, az Agenda 2020, a gazdaságos és megtérülő olimpia programja megteremtette Budapest esélyét az olimpiarendezésre.

Kézzelfogható közelségbe került, hogy Budapest lehessen a házigazdája az első közép-európai olimpiának."

Pénteken a Momentum Mozgalom 266 151 aláírást adott le az olimpiarendezéssel kapcsolatos népszavazás érdekében. Az aláírásgyűjtésben az LMP, az MSZP, az Együtt és a Párbeszéd aktivistái is részt vettek. Az aláírásgyűjtést egyébként éppen arra az időszakra időzítették, amikor tudni lehetett, a NOB is készít nagymintás felmérést. Ezzel nyilvánvalóan csökkentették az esélyeket, és persze növelték a két rivális város, Párizs és Los Angeles esélyeit.

A korábban az olimpiát támogató baloldali pártok hátat fordítottak az olimpiának, 180 fokos fordulatuk után már nincs meg a konszenzus ebben a kérdésben. Így az eddig kifejezetten esélyes pályázat esélytelenné válik.