Jó a kapcsolat Donald Trump és Orbán Viktor között

Donald Trump Speaks To Conservative Party Of New York State Reception In New York City GettyImageRank2 campaign conservative hair mexico PORTRAIT RACE right Trump WALL POLITICS ELECTION
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 07: Republican presidential candidate Donald Trump speaks while accepting the Conservative Party of New York State's nomination for president on September 7, 2016 in New York City. Following the event Trump will take part in a forum with Hillary Clinton, to answer questions on veterans issues and national security. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Látszik, hogy az Egyesült Államok másfajta viszonyt akar az európai kontinenssel, mint amilyen az előző amerikai kormányzatok politikáját jellemezte – mondta Schmidt Mária a XXI. Század Intézet által rendezett Mi az a „trumpizmus"? című kerekasztal-beszélgetésen, a Terror Háza Múzeumban. 
Vágólapra másolva!

– mondta Gyarmati István, a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatója, aki szerint ez abban is látszik, hogy a jelenleg megszokott politikusi szerepkört újra tudta értelmezni az elnök.

A biztonságpolitikai szakértő szerint ma már a régi struktúrák elavultak, nem a véleményvezérek vagy a médiumok hírversenye érdekes az emberek számára, hanem

a problémák közérthető megfogalmazása és a gyors, határozott cselekvés.

Gyarmati István, a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatója Terror Háza

„Jobban figyelünk az ismerőseinkre, barátainkra a közösségi médiában, mint mondjuk a tv-stúdiókban ülő bemondókra. Sokkal gyorsabban fogadjuk már be a világ történéseit, és ezt Trump is felismerte" – mondta Gyarmati arra utalva, hogy az új elnök a kampánya során, de beiktatása után is folyamatosan használta a Twitter-profilját.

Gyarmati szerint az amerikai elnöknek egyetlen vezérlőelve van, hogy Amerika érdeke szerint cselekedjen. Trump külpolitikájáról a szakember azt mondta, hogy

teszteli Putyint, hogy hol lehet és hogy egyáltalán érdemes-e vele együttműködni.

Schmidt Mária arról beszélt, hogy Trump megjelenése végletekig megosztotta az amerikai elitet, hiszen egy teljesen új politikát képviselt.

Az új elnök hadat üzent a politikai korrupciónak, a média manipulációjának, illetve a politikai korrektség nyelvezete ellen is.

A XXI. Század Intézet által rendezett Mi az a „trumpizmus?” című kerekasztal-beszélgetés Terror Háza

Politikai dinasztiák bukása

A Terror Háza főigazgatója felidézte, hogy nyolc évvel ezelőtt már megtörtént, hogy az akkor ismeretlen, kevés politikai gyakorlattal rendelkező Barack Obamának sikerült legyőznie a demokrata előválasztáson Hillary Clintont.

– mondta Schmidt. A főigazgató szerint ez ismétlődött meg újra Trump színrelépésével is, aki szintén kívülállóként, az akkor már a demokraták elnökjelöltjévé megválasztott Hillary Clintont győzte le.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója Terror Háza

Schmidt szerint Trump kívülállósága az előnye, de egyben a hátránya is: már a republikánus elnökjelöltsége idején is meg kellett ezzel küzdenie. A Republikánus Párt nem tudta elfogadni az üzleti életből érkezett jelöltet, mert nem a párt játékszabályai szerint politizált, hiszen

Trump erősen bírálta az amerikai jobboldali pártelitet is.

Trump győzelme megakadályozta mind a Bush, mind pedig a Clinton család újrázási lehetőségét:

1989-től egészen 2008-ig ez a két politikai dinasztia irányította a Fehér Házat.

Obama jelöltségével ezt sikerült megtörni, majd 2016-ban Donald Trumpnak is, aki ekkor lett hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltje, így maga mögé utasította többek között Jeb Busht is.

Trumpizmus

Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója szerint Trump megválasztása jelzés minden politikusnak, hogy a

műanyag kérdések helyett már a valódi, elementáris, egzisztenciális félelmekre kell választ adniuk.

Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója Terror Háza

A kutatási igazgató szerint a trumpizmus az establishment politika elleni konzervatív lázadást jelenti, amely a gyakorlatban még csak most kezdődik el.

Orbán Balázs szerint Trump elnöksége Magyarország számára is jó esélyt jelenthet, hiszen

Orbán Viktor volt az egyik első miniszterelnök, akivel Trump telefonbeszélgetést folytatott a megválasztása után.

– mondta a kutatási igazgató. Továbbá azt is elmondta, hogy Magyarországot az Obama-adminisztráció alatt inkább negatív fényben tüntették fel, azonban ez mára pozitív előjelű lehet, hiszen a határvédelem tekintetében hasonló politikát képvisel mind a két kormány.

Patrick Egan politikai tanácsadó, az FWD Affairs vezetője azt mondta, hogy

Trump a politikájával fel fogja forgatni az Obama által képviselt multikulturalista felfogást.

Patrick Egan politikai tanácsadó, az FWD Affairs vezetője Terror Háza

Az amerikai tanácsadó szerint Trump kizárólag arra fog koncentrálni, hogy

mi a jó az Egyesült Államoknak, és nem azt fogja nézni, hogy mi a NATO, az EU vagy éppen az ENSZ érdeke.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői megegyeztek abban is, hogy a trumpizmus pontos meghatározására még várni kell, hiszen az elnökség még nagyon az elején tart. Annyi azonban látszik, hogy a populista jelző, amivel olykor illették, nem hátrányt, hanem inkább előnyt jelent az új elnöknek, aki ezzel a

stílusával azt üzeni, hogy nem az elitnek, hanem csak a saját választóinak akar megfelelni.