Részletesen megtervezte, hogyan öli meg az édesanyját

Vágólapra másolva!
Az interneten talált rá egy fiatal, debreceni férfi a módszerre, amit tökéletesnek hitt. Kalapáccsal támadt rá az idős asszonyra álmában, de nem tudott vele végezni. Bíróság elé áll.
Vágólapra másolva!

Szülei hét évvel ezelőtti válása után egy férfi édesanyjával és testvérével maradt. A köztük lévő kapcsolat egyre feszültebbé vált, aminek elsősorban az volt az oka, hogy az asszony a legapróbb részletekig meg akarta határozni, hogy fia hogyan éljen.

Az is feszültséget teremtett köztük, hogy a férfi az interneten játszható stratégiai és szerepjátékok rabjává vált, és nagyon sok időt töltött a számítógép előtt, amit az anyja nem nézett jó szemmel, és ezt elég sokszor el is mondta a gyerekének. 2014 őszén a férfi elköltözött otthonról,

– közölte a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség az Origóval.

A férfi 2015 szeptemberében – részben a lakótársaival kialakult konfliktusok hatására, részben azért, mert önálló megélhetését tovább anyagilag nem tudta fedezni – visszaköltözött édesanyjához.

A vád szerint már az év októberének végén komolyan fontolgattta, hogy

megöli a saját anyját,

mert úgy gondolta, hogy az önmaga számára áhított önálló életet csak így tudja biztosítani. Először arra gondolt, hogy gyógyszerrel fogja megmérgezni, amit majd öngyilkosságnak állít be. A gyilkosság legkevésbé fájdalmas módját kereste. Novemberében a számítógépen egy filmet nézett meg, amelyben az egyik férfi szereplő a fejre mért határozott kalapácsütéssel öli meg a feleségét, aki az első ütés után azonnal elájult. A férfi úgy gondolta, hogy az áldozat a többi ütést már nem érzékelte.

Úgy érezte, megtalálta a tökéletes módszert, amellyel végezni fog édesanyjával.

Ezután a garázsban található kalapácsok közül kiválasztotta azt, amelyet később a támadáshoz használt. Körülbelül egy héttel a kitűzött időpont előtt felvitte a szobájába, és elrejtette a ruhásszekrényben. Azt is elhatározta, hogy

édesanyja megölését rablógyilkosságnak fogja beállítani.

Csak a megfelelő alkalmat várta. Akkor akart támadni, amikor a bátyja nem tartózkodik otthon, az édesanyja pedig alszik. A vádlott tervezett tettének újabb - végső – motivációjaként szolgált, hogy a cselekmény előtti napokban

az édesanyja eltiltotta az internethasználattól, és a bátyja ezért a házban található wifit le is tiltotta.

2015. december 5-én a testvér este tíz óra körül barátaival szórakozni indult. Távozása után a férfi még sokáig várt az emeleti szobájában. Biztos akart lenni abban, hogy édesanyja elaludt. Az asszony a családi házuk alsó szintjén lévő televízió előtt szenderedett el. Tizenegy óra körül viszont felébredt, körbejárta az alsó szintet, és meggyőződött arról, hogy minden ajtó és ablak zárva van, majd visszafeküdt a nappaliban található kanapéra. Még tévézett egy kicsit, majd újra elaludt.

Fia két óra körül ment le a nappaliba, ahol még egy órát várt, miközben alvó édesanyját figyelve gondolkodott, véghezvigye-e tervét. Végül a kanapén alvó asszonyhoz lépett, és

a kalapácsfej tompa oldalával legalább hatszor, kis-közepes erővel lesújtott az anyja fejére.

Az egyik ütés után az álmából ébredő asszony ösztönösen a feje elé emelte a bal karját, amelyen a kalapács nyele eltörött. Fia pánikba esett. Még néhányszor támadt a törött nyél kezében maradó részével, de az anyja nem hagyta magát. Ekkor már "aktívan védekezett".

A férfi a törött kalapácsnyelet a takaróval együtt földre zuhanó édesanyjára dobta,

majd a szobájába futott. Az asszony nem ismerte fel a támadóját, ezért a fiának kiabált segítségért.

A férfi elhatározta, hogy marad az eredeti tervnél, és betörésnek fogja álcázni a bűncselekményt, elhiteti édesanyjával, hogy egy idegen támadt rá. Kinyitotta az emeleti teraszajtót, mintha az "ismeretlen elkövető" ott jutott volna be a lakásba, majd visszaszaladt a nappaliba, és

megkérdezte az anyját, hogy mi történt vele.

Ezután úgy tett, mintha akkor szembesült volna azzal, mi történt, és még az emeletet is körbejárta az elkövető után kutatva, mielőtt édesanyja kérésére telefonált a rendőrségre.

– fogalmaz a vádirat.

A férfinek viszont bűntudata lett. Elmondta az egyik rokonának, hogy ő ütötte meg. Ezután vették őrizetbe a rendőrök. A férfit előre kitervelt, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével vádolták meg. A héten áll a bíró elé.