Kikötőbe vontatták az elszabadult kompot

Tisza, jeges ár
Tiszacsege, 2017. február 13. A levonuló jeges ár által elsodort komp, a fedélzetén egy férfivel a Tiszán, Tiszacsegénél 2017. február 13-án. A katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség munkatársai dolgoznak az elszabadult és megrekedt komp, és a rajta tartózkodó férfi mentésén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Egy jégtörő hajó kiszabadította és elvontatta a kiskörei téli kikötőbe.
Vágólapra másolva!

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jégtörő hajója a kiskörei téli kikötőbe vontatta a tiszacsegei kompot, amelyet a partról sodort el a tiszai jeges ár. A Tiszacsege és Ároktő között közlekedő kompot még hétfőn ragadta magával a zajló jég, rajta egy emberrel, akit később helikopterrel mentettek ki.

A levonuló jeges ár által elsodort komp, a fedélzetén egy férfivel a Tiszán, Tiszacsegénél Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A komp szerdán Tiszafürednél a 33-as út hídjánál, majd az éjszaka a jégfolyam közepén Tiszaörvénynél tűnt fel. Csütörtökön a tiszaderzsi szűkületnél állt meg. Az árhullám végül Dinnyéshát közelébe, a Tisza jobb parti övzátonyra sodorta. Ezután a jégtörő hajó kiszabadította és elvontatta.

Az előrejelzések szerint a Tisza középső és alsó szakaszain nem várhatóak további tartósabb, jelentős vízszintemelkedések, de az értékek mindenhol a elsőfokú készültségi szintek alatt, vagy annak közelében maradnak. Összességében a Tiszán is jelentősen mérséklődtek a "jégjelenségek".